Dienas ziņas

Vecākus neapmierina izglītības kvalitāte Carnikavā

Dienas ziņas

Topošos mediķus aicina strādāt reģionālajās slimnīcās

Salas novadā turpina attīstīt cūkkopību

Salas cūkkopji Āfrikas cūku mēri par draudu neuzskata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Salas novadā šobrīd ir divi lieli uzņēmumi, kuru pamatdarbība saistīta ar cūkkopības nozari. Vienā no tiem – kompleksā “Sēļi” – gadā vidēji izaug ap 7000 cūku.

Šogad vienā korpusā izveidota arī kautuve un uzņēmumā tuvākajā nākotnē plāno gaļu pārstrādāt paši. Āfrikas cūku mēri šī novada cūkkopji par draudu neuzskata. Lielāku satraukumu radījušas zemās tirgus iepirkuma cenas noteiktā Krievijas embargo dēļ. Līdzīgi situāciju vērtē arī sadarbības partneri Lietuvā.

Juris Rinčs Salas novadā dzīvo jau 39. gadu un saimnieko Sēlpils pagastā, kur izveidots cūku komplekss “Sēļi”. Uzņēmumā strādā 23 vietējie iedzīvotāji. Tas strauji modernizēts: arī nupat februārī, ieguldot ES finansējumu kompleksā izveidota kautuve. Sākotnēji turētas ap 2000 cūkām, tagad skaits par spīti nozares krīzei, krietni audzis. „Atgriezos kā mākslīgās apsēklošanas stacijas vadītājs, tagad piekto gadu vadu šo uzņēmumu (..) Tagad mēs pa šiem gadiem, ņemot vērā to, ka ir rekonstruēti visi, visi, visi korpusi, tad tas skaits, mēs esam aizgājuši kaut kur plus mīnus mēs turamies pie 7000,” norāda Rinčs.

"Sēļi" ir viena no septiņām valsts cūku audzētavām, kur saglabāts šķirņu saimniecības statuss: te aug Jorkšīras un Landrases šķirņu cūkas.

Šobrīd Salas novads ir iekļauts otrajā Āfrikas cūku mēra riska zonas teritorijā. Uzņēmuma darbībā tas gan izmaiņas nerada, jo arī pirms tam biodrošība fermā stingri ievērota.

„Ņemot no tām visām lietām, ko mēs saucam par biodrošību. Tas nav nekas jauns. Viņa visu laiku ir bijusi. It sevišķi, es nebaidos teikt tāda līmeņa kompleksos, kā mums,” norāda Rinčs.

Bažas Baltijas valstu cūkkopjiem vairāk rada tirgus jautājums. Sēļu cūkas nonāk pie reģiona gaļas pārstrādātājiem. Pērn cena par kilogramu bija 84 centi, šogad – 91, bet pašizmaksa ir 1,15 eiro. Kautsvarā cena gan ir lielāka. Tomēr eksports uz Krieviju liegts, un tas ietekmē arī Eiropas tirgu. „Mēs nespējam to, ko pati ES, ko viņa saražo, nespēj to visu patērēt. Un, ja viņu nav kur likt, tā rodas pārprodukcija. Protams, tas viss atkal atsaucas uz to, ko mēs saucam par iepirkuma cenu,” atzīmē Rinčs.

„Situācija ir smaga: gan no ekonomiskās puses – „Nonāc zonā un saņem mazāk naudas!” un gan no kontroles puses ir daudz grūtāk. Un mums, kas strādā ar cūku kompleksiem, ir grūti,” pauž cūkkopības konsultants no Kauņas Lietuvā Šauļus Rinkevičs.

Tomēr soli pa soli cūkkopji sāk atgūties: arī Sēļos turpmāk, lai mazinātu pašizmaksu, uzlabos barības bāzi un veicinās biežākus sivēnu metienus. Pie tam uzņēmums šogad nominēts Zemkopības ministrijas balvai “Sējējs 2016”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti