Saeimas komisija atbalsta tabakas aizstājējproduktu regulējumu un liegumu tos tirgot nepilngadīgajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 11. novembrī, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā izmaiņas tabakas produktu aprites likumā. Tās paredz regulējumu arī tabakas aizstājējproduktiem, lai tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi attiektos arī uz beztabakas nikotīna spilventiņiem un citiem līdzīgiem jauniem produktiem, kuri Latvijas tirgū varētu ienākt nākotnē.  

Patlaban likums neliedz nepilngadīgajiem iegādāties nikotīnu saturošos spilventiņus. Ziņas par šāda produkta parādīšanos veikalu plauktos Latvijā bija lasāmas jau pagājušajā gadā.

Saeimas komisija atbalsta tabakas aizstājējproduktu regulējumu un liegumu tos tirgot nepilngadīgajiem
00:00 / 03:32
Lejuplādēt

Uz šī produkta iepakojuma pagaidām nav brīdinājumu par kaitīgumu un norāžu par nikotīna daudzumu, tāpat šo produktu pagaidām neapliek ar akcīzes nodokli, norādīja Veselības ministrijas Veselības veicināšanas un atkarību profilakses nodaļas vadītāja Inga Birzniece.

“Likumprojektā šiem tabakas aizstājējproduktiem noteiktas prasības, gan nosakot nikotīna devas šajos projektos, gan prasības norādīt nikotīna saturu un daudzumu uz aizstājējprodukta iepakojuma, gan par brīdinājumiem par ietekmi uz veselību, gan pārdošanas aizliegumu nepilngadīgajiem un citām prasībām, kas noteiktas likumā tabakas izstrādājumiem un elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm,” uzskaitīja Birzniece.

Topošajā likumprojektā ir iekļautas definīcijas par tabakas karsēšanas sistēmu un tabakas aizstājējiem.

Šīs normas attieksies uz tabakas un nikotīna izstrādājumiem vai elektroniskajām cigaretēm līdzīgu produkciju, kas tirgū varētu nonākt arī nākotnē, pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Skride no “Attīstībai/Par!”.

Bezdūmu nozares asociācijas pārstāvis Jānis Druva gan uzsvēra, ka likumprojektā iekļautā norma par maksimālo nikotīna daudzumu šādos produktos nav izpildāma.

“Ja mēs paskatāmies šobrīd ieteikto regulējumu maksimālo nikotīna ierobežojumu nikotīna spilventiņam noteikt 1 miligramu uz gramu, tad vēršam uzmanību, ka šādi produkti ar tik mazu nikotīna daudzumu vispār nepastāv. Parasti tie sver 0,4 līdz 0,8 gramus un katrs katrā ir 3 līdz 13 miligrami nikotīna. Pēc nozares informācijas tikai ap 40% produktā esošā nikotīna cilvēkam iespējams uzņemt, lietojot spilventiņu stundu vai ilgāk. Taču ražotāji iesaka to spilventiņu izmantot ne ilgāk kā 15 minūtes,” skaidroja Druva.

Bezdūmu asociācija rosinājusi nikotīna spilventiņiem noteikt tādu pašu maksimālo nikotīna daudzumu kā elektronisko cigarešu šķidrumam – 20 miligramus uz mililitru.

Latvijas Ārstu biedrības pārstāvis pneimonologs Alvils Krams gan izteica nožēlu, ka šos produktus Latvijā neplāno aizliegt.

“90% sāk smēķēt nepilngadīgā vecumā, un šādi nikotīna spilventiņi to tikai veicinās. Šī produkta auditorija nav 50 vai 60 gadus vecie smēķētāji, bet gan jaunieši. Jaunākie dati par 13 līdz 15 gadus vecu bērnu smēķēšanu, tabakas produktu lietošanu Latvijā ir ļoti, ļoti skumji, lai neteiktu, ka traģiski. Atmest smēķēšanu, atmest nikotīna lietošanu ir ļoti, ļoti grūti,” pauda Krams.

Komisijas sēdē vairākkārt izskanēja atziņa, ka šādu produktu aizliegšana veicinātu to kontrabandu, tāpēc šādu versiju neizskatīšot.

Deputāti nolēma regulējumu par nikotīna maksimālo daudzumu tabakas aizstājējproduktos turpmākajos mēnešos izdiskutēt ar ekspertiem darba grupā.

Vienlaikus paredzēts uz šo produktu iepakojuma izvietot brīdinājumu par kaitīgumu veselībai, kā arī informāciju par nikotīna daudzumu. Paredzēts arī liegt šo produktu reklāmas, tirgošanu nepilngadīgajiem un internetā. Kad likums būs gatavs, tas būs jāsaskaņo Eiropas Komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti