Saeima konceptuāli atbalsta valdības demogrāfijas paketi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja tā dēvēto demogrāfijas vienošanās paku - grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu". Galīgajā lasījumā tos paredzēts pieņemt pēc nedēļas, un jau tagad ir skaidrs, ka Labklājības ministrijā izstrādātie likumprojekti tiks būtiski laboti. Visu nedēļu ilgušie koalīcijas pārstāvju savstarpējie pārmetumi turpinājās arī Saeimas plenārsēdes debatēs.

Par likumu grozījumiem, kas paredz palielināt bērnu kopšanas pabalstu līdz 120 latiem un pagarināt vecāku pabalsta izmaksas termiņu līdz pusotram gadam, samazinot tā apmēru mēnesī, pirmajā lasījumā Saeima nobalsoja gandrīz vienbalsīgi. Lai gan valdības atsūtītie likumprojekti tiek kritizēti, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars debatēs pauda gandarījumu par diskusiju:

„Mēdz sacīt – medaļai ir divas puses. Arī šai. No vienas puses,  šajās dienās vārdi 'demogrāfija, dzimstības veicināšana' ir „salaulāti" ar jēdzienu 'strīdi'. No otras puses, ir gandarījums, ka šie strīdi ir nevis, kā bieži, par amatiem, bet par to, kā panākt, lai Latvijā dzimst vairāk bērnu. Jau tas, ka mēs meklējam iespējas risināt šo jautājumu, ir ļoti būtisks solis uz priekšu."

Demogrāfijas lietu apakškomisijas pārstāvji šonedēļ bija sagatavojuši alternatīvus likumprojektus, lai dotu iespēju izvēlēties saņemt pabalstu arī gadu, kā tas ir pašlaik. Tomēr Sociālo lietu komisija atbildīgo ministriju atzinumu trūkuma dēļ alternatīvos grozījumus laikā iesniegt nevarēja. Sašutumu par to pauda Reformu partijas deputāte Daina Kazāka:

„Diemžēl, mēs redzam, ka Saeimā saņemam nekvalitatīvu likumprojektu, kuru uzlabosim ar saviem priekšlikumiem. (..)"

Savukārt Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens no „Vienotības" savā runā atgādināja, ka ministrija koalīcijas partneru prasību izpildei ir piekritusi ar bažām.

„Es aicinātu padomāt, vai šī nozare nav pārfinansēta – es nerunāju par pašu nozari, bet par vienu sektoru: mēs sektorā - bērnu vecums no 0 līdz diviem gadiem – palielinām finansējumu par 40 miljoniem latu četru gadu laikā. Tā ir milzīga nauda, un mēs demogrāfiju šobrīd skatāmies diezgan šaurā kontekstā. Viena no kolēģēm koalīcijas padomē teica:

šī Saeima dzemdēs,  pārējās domās, kā tos bērnus audzināt. Mēs domājam, ka šī nav īsti pareiza pieeja."

Paredzams, ka nākamnedēļ atbildīgā komisija lems par alternatīvo piedāvājumu, kas paredz iespēju izvēlēties - saņemt vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gadu vecumam 43,75% apmērā no bruto algas vai arī saņemt to līdz bērna gada vecumam, tādā gadījumā tā apmēru nosakot 60% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti