Rīgas budžeta izmaiņu plāni: līdzfinansējums ielām un veloceļiem, skolēnu dziesmu svētku nauda – tautas tērpiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas domnieki sākuši gatavot šā gada budžeta grozījumus. Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošanai paredzētos līdzekļus plānots novirzīt pašdarbības kolektīvu tautas tērpu atjaunošanai, bet papildu līdzekļus paredzēts novirzīt satiksmes infrastruktūras projektu līdzfinansēšanai.

Rīgas budžeta izmaiņu plāni: līdzfinansējums ielām un veloceļiem, skolēnu dziesmu svētku nauda – tautas tērpiem
00:00 / 04:06
Lejuplādēt

Lielu daļu galvaspilsētas budžeta grozījumu norit Covid-19 pandēmijas ēnā. Satiksmes jomā vairāki projekti noteiktā apjomā jāīsteno šogad, tāpēc jāsteidz paredzēt pašvaldības līdzfinansējums.

Vērienīgākais projekts ir Austrumu maģistrāles būvdarbi no Ieriķu līdz Vietalvas ielai, ko par 4,4 miljoniem eiro paredzēts līdzfinansēt pašvaldībai, pastāstīja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Olafs Pulks (“Jaunā Vienotība”).

Turpinās Brasas tilta remontdarbi no aizņēmuma līdzekļiem, kur pašvaldības līdzfinansējums – 2,5 miljoni eiro. Šogad atjaunos Maskavas un Krustpils ielu krustojumu, veidos veloceliņu Centrs – Ziepniekkalns, remontēs satiksmes pārvadu pār Kārļa Ulmaņa gatvi Jūrkalnes ielā.

Ieplānots arī 850 000 eiro līdzfinansējums 5,6 miljonus eiro dārgam veloceliņam no Imantas uz Daugavgrīvu, par kura realizēšanu gan vēl ir pārdomas. "Pirmkārt, tas ir pietiekoši dārgs projekts. Otrkārt, tas būtu rekreācijas veloceliņš, nevis praktiskāks objekts, piemēram, nokļūšanai uz darbu. Treškārt, tur būs arī koki jāizcērt, gribu būt atklāts. Bet, nu, veloaktīvisti saka, ka vajag, un šajā gadā nākas piebremzēt Turgeņeva ielas veloceliņa plānus “Rail Baltica” projekta būvniecības dēļ. Vēl esam diskusijās arī par veloceliņa izveidi Dzirnavu ielā. Tad nu, lai būtu jauni veloceliņu kilometri, kas gan nav pašmērķis, tad mēs apsveram šo projektu realizēt,” skaidroja komitejas vadītājs Olafs Pulks.

Covid-19 dēļ Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti jau iepriekš noraidīja pašvaldības kolektīvu dalību skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. "Es neatceros, ka kaut viens deputāts komitejā būtu iestājies par šo svētku rīkošanu. Ir skaidrs, ka tādēļ daļa jauniešu paliks bez dziesmu svētkiem, bet ko lai dara. Attālināto mācību dēļ liela daļa jauniešu paliek arī bez normālas izglītības. Ja mums būtu agrāk bijusi jauniešu potēšana no 16 gadu vecuma, taču pašreizējā situācijā svētku dalībnieku būtu nepotēti un apmaiņa ar vīrusu notiktu, gribi tu to vai negribi,” sacīja komitejas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis (“Jaunā Vienotība”).

Līdz ar šo komitejas lēmumu nozares departaments 300 000 eiro no dziesmu un deju svētku rīkošanai paredzēto līdzekļu paredz novirzīt skolēnu tautas deju kolektīvu, koru, folkloras kopu tautas tērpu atjaunošanai un iegādei. Vairāk nekā 100 000 eiro paredzēts pārvirzīt Rīgas 84. vidusskolas mākslīgā laukuma ledus traktora iegādei, jo tagadējais ir vecs un bieži remontējams.

Tāpat departaments paredz pieprasīt līdzekļus arī Mežaparka estrādes ēkas iekārtošanai un kultūras norisēm šajā vietā. ”Hanzas dienu” un citu vērienīgu pasākumu atcelšanas dēļ naudu paredzēts novirzīt Brāļu Kokaru piemiņas vietas izveidei Mežaparkā un vairākām citām kultūras norisēm.

Covid-19 diktētie papildu darbi atspoguļojas Rīgas bāriņtiesas plānā neizmantoto finansējumu no vakantajām amata vietām izlietot esošo darbinieku prēmēšanai un naudas balvām. Līdzīgu plānu sagatavojusi Rīgas Pašvaldības policija – līdzekļus, kas rezervēti vakanto darba vietu atalgojumam, novirzīs policistiem par papildu darbu tā saucamās brīvdienu mājsēdes un citu Covid-19 laika ierobežojumu ievērošanas kontrolē.

"170 000 eiro no šīs budžeta pozīcijas mēs novirzām piemaksām par nakts darbu, par virsstundu darbu un darbu svētku dienās. Pamatā šie tēriņi saistīti tieši ar to drošības pasākumu kontroli, ko mums noteikusi Covid-19 realitāte,” pastāstīja Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja Linda Ozola (Jaunā konservatīvā partija).

Rīgas domes budžeta grozījumiem tuvākajā laikā klāt ķersies Finanšu un administrācijas lietu komiteja, un pēc tam plāni jāapstiprina Rīgas domes sēdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti