Panorāma

Eiropas Parlaments prasa apturēt "Nord Stream 2"

Panorāma

Mediķi pēc vakcinēšanās saslimuši ar Covid-19

Rīga taupīs ar ielām, sportu un kultūru, nevis algām

Rīga taupīs uz ielu, sporta un kultūras rēķina, nevis algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nodokļu pārdale un Covid-19 pandēmija radījusi robu Rīgas budžetā, kas licis pārskatīt izdevumus. Tomēr atšķirībā no valsts augstākajām amatpersonām deputāti savas algas neiesaldēs, turklāt ievērojams pielikums gaidāms tiem 16 deputātiem, kas pilda komiteju priekšsēdētāju vietnieku pienākumus.

Rīgas domes Satiksmes departaments norāda – lai optimāli uzturētu pilsētas ielas, vajadzīgi 38 miljoni eiro. Taču jaunā Rīgas dome, tāpat kā iepriekšējā, grasās piešķirt divas reizes mazāku summu. Līdz ar to visas ielas tīrīt atļauties nevarēs, un bedrītes lāpīs tikai tad, ja būs galēja nepieciešamība.

Līdz ar to uz labāku ielu stāvokli jaunās domes vadībā pagaidām rīdzinieki nevar cerēt.

“Es joprojām uzskatu, ka mums būtu jāiet uz šiem 38 miljoniem, un nākamgad noteikti tam būtu jāatvēl vairāk. Bet šogad prioritāte tomēr bija pabeigt iesāktos infrastruktūras projektus,” skaidroja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis no “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” frakcijas.

Pārskatot izdevumus, dome pilsētas tēriņus samazinājusi gandrīz par 30 miljoniem, norādīja Staķis. Samazināts finansējums sportam, kultūrai un pilsētas noformējumam. Februārī no Brīvības bulvāra pazudīs “Goda vārti”, kas ļaus ietaupīt 74 tūkstošus eiro.

“Mēs esam izgājuši cauri visiem izdevumiem, kas saistīti ar komandējumiem, autotransportu, reprezentācijas izdevumiem, procentu maksājumiem. Šāda veida un līdzīgās pozīcijās ir vēl apmēram 10 miljonu eiro ietaupījums,” sacīja Staķis.

Dotācijas samazinātas gan “Rīgas satiksmei”, gan “Rīgas mežiem”. Ietaupīto naudu dome plāno tērēt izglītībai un sociālajai sfērai.

Plānots uzsākt piecu jaunu bērnudārzu būvniecību. Dome vairāk maksās par cilvēku aprūpi, kā arī aptuveni par 70 eiro cels sociālajā sfērā strādājošo un bērnudārzu auklīšu algas.

Par spīti taupībai citās jomās, algas pieaugums plānots arī pašiem deputātiem – katram aptuveni 50 eiro, savukārt mēram – 178 eiro. Domnieku algas ir piesaistītas vidējam atalgojumam valstī, tāpēc tās aug automātiski.

“Saskaņa” piedāvājusi algas iesaldēt. “Ir krīze, un mēs gribam būt kopā ar rīdziniekiem, kopā ar visiem Latvijas iedzīvotājiem. Diemžēl koalīcija uzskata, ka viņiem pienākas, ka viņi daudz strādā,” pauda “Saskaņas” Rīgas domes frakcijas vadītājs Konstantīns Čekušins.

“Saskaņas” priekšlikums raisījis deputātu strīdus. “Jūs iepriekšējos gados neesat dzīvojuši no deputāta algas. Jums tas ir bijis sekundāri. Visi esiet bijuši kaut kādi konsultanti, un atsevišķi no jums ir pelnījuši 100 000 eiro gadā,” sacīja Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (“Jaunā Vienotība”).

Arī mērs uzskata, ka deputāti algu pieaugumu esot pelnījuši. Domē norāda, ka tas izmaksās 60 000 eiro. Taču koalīcijas vienošanās ieviest atsevišķu atalgojumu komiteju vietniekiem 700 eiro apmērā izmaksās 159 000 eiro. Līdz ar to kopumā algu celšanai plānots iztērēt aptuveni tik pat, cik ieguldīt Rīgas veloinfrastruktūras attīstības programmā.

Mērs komiteju vietnieku algošanu aizstāv: “Man personīgi tas ir ļoti svarīgi, ka Rīgas domes koalīcijas deputāti vairāk iesaistās ikdienas darbā, jo darāmā mums ir ļoti daudz. Un tikai paļauties uz mēru, vicemēriem un komiteju vadītājiem... mums vajag vienkārši vairāk darbaroku.”

Staķis uzsvēra, ka

dome atļāvusies celt algas tikai tāpēc, ka deputāti atteikušies no bezmaksas stāvvietu atļaujām, kas ļaus ietaupīt 180 000 eiro gadā.

KONTEKSTS:

Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi 2021. gadam plānoti 916,6 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi – 1,04 miljardu eiro apmērā. Līdz ar to pilsētas budžets paredzēts ar 124 miljonu deficītu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti