Dienas ziņas

Maltas prezidents ieradies vizītē Latvijā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Rīgas šā gada budžets pārsniedz miljardu eiro

Staķis: Šogad Rīgai būs saimniecības sakārtošanas un izaicinājuma budžets

Valsts prezidents ir izsludinājis Saeimā pieņemto šī gada valsts budžetu, un trešdien, 22. martā, Rīgas dome grozīja Rīgas pilsētas jau pieņemto pagaidu jeb tehnisko budžetu. Dome noteica četras prioritātes – sociālā joma, satiksme, izglītība un pilsētvides uzlabošanas un investīciju projekti. Rīgas pilsētas budžeta kopējie izdevumi šogad sasniegs 1,4 miljardus eiro.

Rīgas domes pagaidu jeb tehniskais budžets pieņemts jau 25. janvārī. Trešdien dome izskata tā grozījumus.

ĪSUMĀ:

  • Pēc valsts budžeta izsludināšanas Rīgas dome groza šī gada tehnisko budžetu.
  • Budžetā ir 4 prioritātes – sociālā joma, satiksme, izglītība, pilsētvides uzlabošanas un investīciju projekti.  
  • Ieņēmumi plānoti 1,19 miljardi eiro, izdevumi – 1,4 miljardi eiro.
  • Starpību segs no budžeta līdzekļu atlikuma šī gada sākumā un aizņēmumiem.
  • Lielākie pieaugumi: izglītībai par 17%, satiksmei par 21%, sociālajai jomai par 43%.
  • Kopumā šogad plānots iztērēt par 249 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.
  • Rīgas mērs: Tas ir Rīgas saimniecības sakārtošanas un izaicinājuma budžets.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis uzsvēra, ka šī gada Rīgas pilsētas budžets ir Rīgas saimniecības sakārtošanas budžets.

"Šis, protams, ir vēsturiski lielākais budžets, kāds Rīgā ir bijis, izmaksu sadaļā tas ir 1,4 miljardi, un, protams, var teikt, ka, jā, liels pieaugums, tajā pašā laikā mums ir jāpievērš uzmanība tam, ka 30 miljonus mums vajadzēja tikai komunālo rēķinu sadārdzinājuma segšanai, 32 miljoni ir algu pieaugums, lai mēs varētu turēt līdzi augošajām izmaksām, inflācijai šeit pilsētā un valstī, un 35 miljoni – sociālie pabalsti, kas ir vajadzīgi rīdziniekiem," norādīja mērs.

Staķis: Šogad Rīgai būs saimniecības sakārtošanas un izaicinājuma budžets
00:00 / 02:44
Lejuplādēt

Budžetā 11,3 %, jeb 770 miljoni eiro ir aizdota nauda. Bet arī tas neesot nekas traks,  jo pieļaujams aizņēmums ir līdz pat 20% no kopējā budžeta, skaidroja Mārtiņš Staķis.

Lielākais pieaugums paredzēts izglītībai, tās budžetam pieaugot par 68 miljoniem eiro jeb 17%, un kopumā izglītības jomas budžets būs 465 miljoni eiro, satiksmes nozares budžets pieaugs par 62 miljoniem eiro jeb 21% līdz 362 miljoniem eiro, sociālajai jomai izdevumi palielināsies par 52 miljoniem eiro jeb 43% līdz 173 miljoniem eiro. 

Iemaksas pašvaldību finanšu, izlīdzināšanas fondā pieaugs par 29 miljoniem eiro jeb 31% līdz 125 miljoniem eiro. 

"Līdz ar to es gribētu pievienot mūsu budžetam vēl vienu vārdu – izaicinājuma budžets, jo mums paliks astoņi mēneši, lai to realizētu, ne 11 vai 12 mēneši, kā tas ir bijis citos gados, tā kā budžets šogad tiek pieņemts vēlāk. Paredzēti sociālie pakalpojumi un investīcijas izglītības darbinieku piesaistē, gan arī skolu modernizācijā, un, protams, atalgojuma pieaugums," sacīja Staķis.

Darāmo darbu saraksts ir garš. Līdz Dziesmu svētkiem jāpabeidz Brasas tilta pārbūve, līdz gada beigām austrumu maģistrāle. Mūkusalas krastmalas renovācijai atvēlēti 9 miljoni, bet Ģenerāļa Radziņa krastmalas pārvērtībām – 28 miljoni eiro. Jāpabeidz darbi arī  Uzvaras parkā.

"Skaidrs, ka šis parks mums ir jāatdod atpakaļ cilvēkiem, jau pārbūvēts pēc jauniem principiem," norādīja Staķis.

Nacionālās apvienības domes deputāts Edvards Ratnieks skaidroja, ka nemainīs parka nosaukumu, bet "tiks mainīta un atgriezta tā idejiskā jēga". Ko nozīmē "atgriezt parka idejisko jēgu", trešdien vēl plašāk nekomentēja, norādot, ka tas saistīts ar Latvijas uzvaru pār bermontiešiem.

Pašvaldības budžeta kopējie ieņēmumi palielināsies par 13,8 miljoniem eiro un būs 1,19 miljardi eiro, savukārt izdevumi palielināsies par 148,6 miljoniem eiro un būs 1,4 miljardi eiro.

Tātad izdevumi pārsniegs ieņēmumus par nepilniem 212 miljoniem eiro.

Kopumā šogad plānots iztērēt par 249 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš skaidroja, ka pērn bija liela nodokļu pārpilde visās jomās, kas attiecīgi šogad ļaus šo summu segt no budžeta līdzekļu atlikuma šī gada sākumā un aizņēmumiem.

"Kopumā, tieši Rīgai, [nodokļu] pārpilde bija 125 miljoni, pagājušā gada beigās mēs tos nevarējām iztērēt gan tāpēc, ka jauna projektu uzsākšana ir neiespējama, gan arī zināma piesardzība tur bija. Mums no pagājušā gada palika vairāk nekā 100 miljoni naudas līdzekļu atlikums, kurus tad mēs šī gada budžetā arī izlietojam. Pagājušā gada atlikumi nav šī gada ieņēmumi, tas ir finansēšanas avots, bet tā ir mūsu galvenā iespēja novirzīt gan investīciju projektiem, gan arī komunālajiem maksājumiem," skaidroja Rakstiņš.

Avots: Rīgas dome

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti