Profesors Sauka brīdina: Liedzoties atzīt realitāti, valsts zaudē kontroli pār migrāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ārvalstu investoru vērtējumā darbaspēka nepieejamība arvien ir viena no akūtākajām problēmām. Arvien biežāk izskan aicinājumi pārdomāt migrācijas politiku. Par to, iepazīstoties ar ārvalstu investoru vērtējumu par investīciju klimatu Latvijā, otrdien, 22. janvārī, diskutēja arī Saeimas Tautsaimniecības komisija.

Visskeptiskāko attieksmi pret iespējām atvieglot ārvalstu darbaspēka piesaisti vēl arvien pauž Nacionālo apvienību pārstāvošie politiķi.

Tikmēr Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka uzsvēra, ka patlaban tiek atrasti dažādi veidi, kā apiet normatīvajos aktos noteiktos šķēršļus, un tas apgrūtina migrācijas procesu kontroli.

Arnis Sauka: Par migrācijas kontroli
00:00 / 00:26
Lejuplādēt

“Realitātē ir tā, kā ir. Vai jūs tomēr pieņemat realitāti un atzīstat esošo situāciju, un saprotat, ka, iespējams, kontrolētā veidā - kas nozīmē kontrolēt iekšā un kontrolēt ārā – ir tomēr Latvijas nacionālajām interesēm izdevīgāk. Vai šie cilvēki, kad viņi ir vajadzīgi, viņi tāpat brauc. [..] Par to es vienkārši ieteiktu padomāt,” norādīja Sauka.

KONTEKSTS:

Pērn februārī valdība ar lielām grūtībām pieņēma to profesiju sarakstu, kurās ar saviem augsti kvalificētiem speciālistiem nepietiek, tāpēc jāatvieglo viesstrādnieku ievešana no trešajām valstīm. Pretestība no arodbiedrību puses bija liela. Uzņēmēju pretspiediens – arī tiem pa vidu – valsts intereses. Šādu pretēju viedokļu sadursme vērojama arvien, tāpat kā uzņēmēju sūdzības par darbaspēka trūkumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti