Platais atstāj Fiskālās disciplīnas padomes vadību; to pārņem Šteinbuka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jānis Platais atstājis Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētāja amatu, kurā uz nākamajiem trīs gadiem ievēlēta padomes locekle, Latvijas Universitātes profesore Inna Šteinbuka, informēja FDP.

Platais FDP vadīja kopš tās dibināšanas 2014. gada un šo amatu atstāja, jo saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likumu viena un tā pati persona var ieņemt padomes priekšsēdētāja amatu ne vairāk kā sešus gadus pēc kārtas.

Innas Šteinbukas CV

  • Dr.habil.oec. Inna Šteinbuka ir Latvijas Universitātes profesore, maģistra studiju programmas "Eiropas Studijas un ekonomiskā diplomātija" direktore.
  • Kopš 2018.gada oktobra viņa bija Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska padomniece.
  • No 2011. līdz 2018. gadam vadījusi Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.
  • Eiropas Komisijā strādājusi kopš 2005. gada, bijusi Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" Ekonomiskās un reģionālās statistikas departamenta un Sociālās un informācijas sabiedrības statistikas departamenta direktore.
  • Pirms tam vadījusi Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, bijusi Starptautiskā Valūtas fonda Ziemeļvalstu un Baltijas valstu direktora vecākā padomniece Vašingtonā, kā arī ieņēmusi dažādus amatus Latvijas Finanšu ministrijā.
  • Darbojas "Ekonomistu apvienībā 2010".
  • Inna Šteinbuka ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle.
  • 2008. gadā par izciliem sasniegumiem finanšu un ekonomikas jomā piešķirts III šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Avots: Fiskālās disciplīnas padome 

Stājoties jaunajā amatā, Šteinbuka izteica lielu pateicību Platajam, kura vadībā likti pamati padomes izveidei un veikts mērķtiecīgs darbs fiskālās disciplīnas principu stiprināšanai mūsu valstī. Padome arī turpmāk būs kompetents dialoga partneris izpildvarai un likumdevējam valsts budžeta plānošanas jautājumos, kā arī attīstīs analītiski pētniecisko kapacitāti.

 

"Augsti vērtējot paveikto, Fiskālās disciplīnas padomi turpmāk vēlos redzēt nevis kā kritiķi no malas, kas skarbi komentē valdības lēmumus par budžetu, bet konstruktīvu valdības sadarbības partneri, kurš pauž neatkarīgu viedokli, aicina uz dialogu un kura rekomendācijās ieklausās," uzsvēra Šteinbuka.

Šteinbuka arī norādīja, ka turpmākajā darbā vēlas veidot ciešāku padomes sadarbību ar Latvijas Banku, kas ir jaudīgs pētījumu centrs ar lieliem resursiem,  un  akadēmisko vidi.

Šteinbuka atzīmēja arī, ka nākamajā gadā FDP turpinās uzraudzīt ikgadējo budžeta plānošanu, izpētīs potenciālo nodokļu izmaiņu fiskālo ietekmi un aktualizēs Latvijas fiskālās ilgtspējas ziņojumu, kurā 20 gadu perspektīvā apskatīs valsts parāda apmēra attīstību, demogrāfiskās attīstības tendences un to sekas fiskālās politikas kontekstā.

Lai padome varētu sniegt lielāku un kvalitatīvāku pienesumu makroekonomiskās un fiskālās analīzes jomās, kā būtisku faktoru Šteinbuka minēja arī nākamgad plānoto padomes ārējo novērtējumu, ko veiks eksperti no līdzīgām institūcijām citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Šāds novērtējums līdz šim neesot veikts.

FDP ir neatkarīga, koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Saeima padomē apstiprinājusi publisko finanšu konsultantu Plato, Rīgas Tehniskās universitātes profesoru Ingaru Eriņu, KPMG direktoru vadības un riska konsultāciju jomā Andžu Ūbeli, Latvijas Universitātes profesori Šteinbuku, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītāju Mortenu Hansenu un Igaunijas Bankas viceprezidentu Ulo Kāsiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti