OECD samazina Baltijas ekonomikas izaugsmes prognozes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija  jeb OECD jaunākajā prognozē samazinājusi visu trīs Baltijas valstu šā gada ekonomikas izaugsmes prognozes.

OECD lēš, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 1,1%, kas ir gandrīz par pusi mazāk, nekā rēķināts jūnijā. Līdzīga prognoze ir Igaunijai, bet Lietuvas IKP izaugsme šogad pārsniegs 2%.

Organizācijas eksperti paredz, ka mūsu valsts ekonomikas izaugsmei tuvāko gadu laikā vajadzētu paātrināties. To sekmēšot jaunā Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņemšana un Krievijas ekonomikas atkopšanās, kas varētu veicināt eksportu.

Vienlaikus OECD brīdina, ka gaidāms algu pieaugums, kas mazinās valsts konkurētspēju un bremzēs eksporta sniegumu. Šo negatīvo tendenci var mazināt, ceļot darbinieku kvalifikāciju. Tādējādi speciālists, kurš saņems lielāku algu, to spēs kompensēt, saražojot vērtīgākas preces un sniedzot pakalpojums ar augstāku pievienoto vērtību.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) prognozēm Latvijas IKP šogad pieaugs par 1,9%. Izaugsmes temps būs lēnāks nekā pagājušajā gadā, kas lielā mērā ir saistīts ar samērā lēnu ES fondu ieviešanu un attiecīgi zemāku investīciju apjomu.

EK prognozē, ka 2017.gadā Latvijas IKP izaugsmes temps atkal palielināsies - līdz 2,8%, bet 2018.gadā sasniegs jau 3%. 

Savukārt Latvijas Banka lēš, ka Latvijas IKP šogad pieaugs vien par 1,4%, bet 2017. gadā ekonomika varētu augt par 3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti