Panorāma

Latvijai nozīmīgi pienākumi OECD sanāksmē

Panorāma

Paula Kibare – BMX pasaules čempione G12 grupā

OECD par Latvijas ekonomiku

OECD ekonomists: Lētu mājokļu pieejamība Latvijā palīdzētu mazināt nabadzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijai būtu jāveic reformas mājokļu politikā - pieeja lētiem, bet kvalitatīviem mājokļiem tajos reģionos, kur ir darba iespējas, var palīdzēt mazināt nabadzību, mazināt bezdarbu un veicināt ekonomikas izaugsmi. To intervijā Latvijas Televīzijai atzina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD vecākais ekonomists, Latvijas nodaļas vadītājs Andress Fuentes Hutfilters.

Ilze Nagla: Kuras ir tās reformas, kurās Latvijas valdība atpaliek?

Andress Fuentes Hutfilters: Mūsuprāt, Latvijai vēl ir daudz iespēju uzlabot pieeju, ekonomikas iespējas mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem. Latvijā tiešām ir augstāks nabadzības līmenis nekā vairumā OECD valstu ekonomiku. Un viena noderīga politikas joma šeit var būt mājokļu politika.

Jo ir pārsteidzoši, ka bezdarbs Latvijā joprojām ir diezgan augsts un reģionāli diezgan koncentrēts, Latgalē bezdarbs ir īpaši augsts.

Mūsuprāt, pieeja lētiem, bet kvalitatīviem mājokļiem tajos reģionos, kur ir darba iespējas, var palīdzēt mazināt nabadzību, mazināt bezdarbu un veicināt ekonomikas izaugsmi.

Vai jūs teiktu, ka Kohēzijas fondu samazinājums Latvijai pēc 2020.gada par 13% neradīs lielu ietekmi uz Latvijas ekonomiku?

Tas, manuprāt, ir pareizs apgalvojums. Tajā pašā laikā tas atgādina, ka Latvijai pašai vajadzēs darīt arvien vairāk un vairāk, lai finansētu savas infrastruktūras attīstību, ieskaitot sociālo infrastruktūru kā, piemēram, mājokļus un izglītību.

Un svarīgs aspekts ir arī cīņa ar ēnu ekonomiku, un nodrošināt, ka nodokļu ieņēmumi turpina pieaugt.

Skatoties uz iepriekš paveikto – vai jums šķiet, ka mēs varam izpildīt jūsu ieteikumus?

Mēs esam redzējuši, ka Latvijas valdība ir ļoti aktīva šajās jomās un arī atsaucīga uz mūsu, OECD, priekšlikumiem. Tāpēc, jā – esmu par to pārliecināts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti