NVA: Zivrūpniecībā strādājošie pašlaik bez satraukuma un pārliecināti par darbu atsākšanu rudenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) reģionālajās filiālēs sācies liels bezdarbnieku pieplūdums no zivju pārstrādes ražotnēm. Tiesa gan, atsevišķās vietās tā ir ierasta prakse, kad, balstoties uz pušu vienošanos, darbinieki vasaru pavada bez darba. Nodarbinātības speciālisti atzīst, ka zivrūpniecības sektorā strādājošie satraukumu nepauž un ir pārliecināti - rudenī darbu atgūs, ko solot arī uzņēmumi. Savukārt gadījumā, ja bezdarbs ievilksies vairākos reģionos, trūkst citu darba alternatīvu šiem cilvēkiem.

No Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem, kurus ietekmē aizvadītajā nedēļā Krievijas noteiktais zivju konservu eksporta aizliegums, Nodarbinātības valsts aģentūrā sāk reģistrēties vairāk bezdarbnieku. Ventspils nodarbinātības aģentūras nodaļā jūnijā pieteikušies 130 darbinieku no Ventspils zivju konservu kombināta.

„Lielākais pieplūdums bija 8.,9.jūnijā, kur faktiski no 122 reģistrētajiem bezdarbniekiem 89 bija no Ventspils zivju konservu kombināta. Darbiniekiem vasara vienmēr bijusi brīva, jo kombināts jau gadiem vasarā nedarbojas un veic dažādus remontdarbus. Taču šoreiz viņi nestrādā lielākoties tieši Krievijas aizlieguma dēļ. Uzņēmuma vadība gan runā, ka ražošanu atsāks augustā vai septembrī, tad darbiniekiem ir ticība tam, un mēs arī uz to paļaujamies,” stāsta NVA filiāles direktore Benita Saļņikova.

Doties atvaļinājumos daudzi darbinieki nevar, jo ir nostrādāts pārāk mazs laika periods, lai izņemtu garākus atvaļinājumus. Tāpat Ventspils pusē jūtams, ka Krievijas lēmums jau ietekmējis arī citus uzņēmumus. „Mums ir viens uzņēmums, kas ražo tieši konservu kārbiņas, un arī tur jūtams, ka mazliet mazina darbinieku sakaitu, līdz ar to šis lēmums ietekmējis arī citas nozares, kas saistītas kādā veidā ar zivju ražošanu. No turienes bija kādi septiņi bezdarbnieki, bet tas ietekmē katru ģimeni, ja nav darba,” stāsta Saļņikova.

Arī decembrī bijusi masveida bezdarbnieku reģistrācija no zivju rūpnīcām, bet darbu daudzi atsāka jau nākamajā mēnesī.

Savukārt Talsu nodarbinātības aģentūras filiāles vadītājs Andris Veršāns pastāstīja, ka šeit ik gadu, jau sākot ar maiju, bezdarbniekos piesakās zivju rūpnīcu darbinieki uz vasaras sezonu. Pagaidām bezdarbnieki neizrāda satraukumu un pārliecināti, ka rudenī darbu atsāks. Arī neviens uzņēmējs reģionā kolektīvo atlaišanu nav pieteicis, un darbinieki atlaisti uz pušu vienošanās pamata.

„Šobrīd jau ir 280 bezdarbnieki reģistrējušies. Mēs esam pārrunājuši situāciju arī ar uzņēmējiem, un viņi saka, ka viss rit kā katru gadu. Uz šo lieguma laiku viņi laiž vaļā strādniekus. Kaut kas mainīsies uz rudeni varbūt, bet patlaban viņi visi vēl domā, ka rudenī kā vienmēr ražošanu atsāks,” stāsta Veršāns.

Runājot par alternatīvām - ja tomēr kāds paliks bez darba vēl rudenī, tad lielu darba iespēju Talsu reģionā gan neesot, tikai atsevišķi sezonāli darbi.

Vēl arī Tukuma nodarbinātības valsts aģentūrā nedēļas sākumā saņemta ziņa no zivju pārstrādes rūpnīcas SIA „Unda”, kas informējusi, ka gatavojas atbrīvot no darba cilvēkus. Šajā reģionā gan bezdarbnieku pieplūdums no zivju pārstrādes sektora nav ik vasaru ierasta situācija. „Jau šodien ir pirmie bezdarbnieki klāt no SIA „Unda”. Uzņēmums arī sola, ka septembrī viņiem visiem atsāksies darbs, un viņiem ir cerības, ka varēs eksportēt uz citām valstīm,” stāsta Tukuma filiāles vadītājas pienākumu izpildītāja Maija Zīle.

Ziņots, ka Krievijas ierobežojumi Latvijas zivjrūpniekiem ievest tur produkciju noteikti 4.jūnijā, un Zemkopības ministrija patlaban vēl gatavo informatīvo ziņojumu par situāciju zivju pārstrādes sektorā, kurā būšot arī priekšlikumi nozares atbalstam. Ziņojumu skatīs valdības sēdē nākamnedēļ.

Tikmēr saskaņā ar Saeimas ceturtdien atbalstītajiem likuma grozījumiem zivju pārstrādātājiem, kuru darbu būtībā paralizējis Krievijas noteiktais zivju konservu importa aizliegums, būs tiesības pieprasīt nodokļu brīvdienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti