Panorāma

Eiropas Komisija aizliegs pesticīdus, kuri varētu būt vainojami bišu bojāejā

Panorāma

Joprojām nesaprot, vai vīrietis, kurš kāpa vantīs ir pieskaitāms

Kurš pārdos "Liepājas metalurga" akcijas?

«Metalurga» akcionāri Zaharjins un Segals esot gatavi pārdot akcijas par vienu latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Divi no trim lielākajiem „Liepājas metalurga” akcionāriem Sergejs Zaharjins un Iļja Segals piekrituši kreditoru piedāvājumam pārdot savas metalurga akcijas par vienu latu, bet trešais kompānijas īpašnieks Kirovs Lipmans joprojām tam nepiekrīt. Sarunas par akciju pārdošanas iespējām turpināsies, tāpat kā par otru iespējamo ceļu - akcijas paliek akcionāru rokās, bet viņiem kompānijā tad jāiegulda 25 miljoni latu. Skaidrība par tālāko rīcību varētu būt nedēļas laikā.

„Konceptuāli Segala kungs un Zaharjina kungs ir gatavi atdot šīs akcijas katrs pa vienu latu, ir vēl detaļas, ar kurām mēs tālāk strādāsim,” saka „Prudentia” pārstāvis Kārlis Krēsliņš. „Lipmana kungam, kā jūs zināt, ir vēl dažādi iebildumi, par ko mēs runāsim un dialogu labprāt turpināsim. Un tomēr es gribētu minēt, ka galvenais, kas parādītu katra no trim akcionāriem nopietnu vai nenopietnu attieksmi pret uzņēmumu, ir paša ieguldījums gan darbā, gan naudā, un tas būtu ļoti svarīgi, lai varētu šo darījumu iespējamo veikt un glābt "Metalurgu".”

„Liepājas metalurga” kreditori jeb tā sauktais kreditoru klubs, pirms sniegt palīdzīgu roku kompānijas lielākajiem akcionāriem, pirms aptuveni mēneša izvirzīja piecus nosacījumus. No šiem nosacījumiem ir izpildīts tikai viens - samaksāti valsts galvotā kredīta kredītprocenti. Sekoja nākamais kreditoru piedāvājums akcionāriem - pārdot akcijas par vienu latu, un atbilde uz šo piedāvājumu bija jāsniedz līdz otrdienai.

Krastiņš atzīmēja, ka vislabākais risinājums būtu, ja akcionāri paši glābtu metalurģijas kompāniju ar savu darbu un finansiālo ieguldījumu. Šis scenārijs joprojām netiek izslēgts un tiek izskatīts kā otrs iespējamais ceļš „Liepājas metalurga” glābšanā. Ekonomikas ministra Daniels Pavļuts (RP) atturējās komentēt to, kurš no abiem risinājumiem uzņēmuma glābšanā varētu būt reālāks. Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) nepārprotamu atbildi uz šo jautājumu nesniedza.

Dombrovskis stāsta, ka „iespējams ir kā viens, tā otrs risinājums. Protams, optimālāks risinājums būtu, ja akcionāri paši ieguldītu līdzekļus vai arī atrastu investoru. Līdz šim ar to nav īpaši sekmējies, un līdz ar to šis jau ir nākamais kreditoru kluba piedāvājums.”

Lipmans kritizē "Metalurga" kreditoru piesaistītā konsultanta „Prudentia” pārstāvja Krastiņa prasītos darbus vārdu vietā. Lipmans norāda, ka darbus „Liepājas metalurga” investoru meklēšanā nav varējis izvērst, jo viņam mēnesi nebija pieejami audita rezultāti, kas apsolīti otrdien. Lipmans ir noskaņots kareivīgi un intervijā Latvijas Radio viņš paziņoja, ka akcijas nepārdos, jo tās pieder viņam.

Lielāka skaidrība par tālāko rīcību un to, kurš no šobrīd vērtētajiem abiem iespējamajiem risinājumiem kompānijas glābšanā tiks virzīts tālāk, varētu būt nedēļas laikā. Tuvākajā laikā plānots prasīt „Liepājas metalurga” tiesiskās aizsardzību procesu.

Konkrētus termiņus jautājuma atrisināšanai kreditoru pārstāvis nesauc. Taču esot svarīgi skaidrību viest pēc iespējas ātrāk. Uzņēmumā jau tagad ražošana ik pa laikam tiek pārtraukta. Otrdien pēc ilgāka laika darbība gan atjaunota, taču visdrīzāk tikai līdz piektdienai.

Uzņēmuma lielākie kreditori ir „Latvenergo”, „Citadele banka”, „SEB banka”, „Stemcor” un Valsts kase.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti