Lietuvā izstrādāts plāns pārejai uz eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lietuvas Finanšu ministrija un centrālā banka ir izstrādājusi Valsts valūtas maiņas plānu pārejai uz eiro, kas būs galvenais instruments praktiskiem sagatavošanās darbiem. Lietuvas premjers Aļģirds Butkevičs ceturtdien uzsvēra, ka valsts iespējas eiro ieviest jau 2015.gadā ir lielas.

Ceturtdien publiskotajā dokumentā izklāstīti galvenie principi, elementi un termiņi eiro ieviešanas procesā, kā arī pasākumi, lai garantētu patērētāju aizsardzību, raitu pāreju no litiem uz eiro, ka arī sabiedrības informēšanu.

Valsts valūtas maiņas plāns paredz, ka Lietuvas Banka izstrādās Eiro ieviešanas likuma grozījumus, bet Seims tos izskatīs vien tad, kad ES Padome būs pieņēmusi lēmumu par eiro ieviešanu Lietuvā, kas gaidāms nākamā gada jūnijā.

Plāna projekts paredz sabiedrības informēšanas kampaņu par eiro banknotēm un monētām, kā arī to drošības pazīmēm.

Dokumentā uzsvērts, ka uzņēmumu un citu institūciju izmaksas saistībā ar valūtas maiņu valsts nekompensēs.

Plāns noteic, ka liti un eiro vienlaikus apgrozībā atradīsies 15 dienas pēc eiro ieviešanas datuma. Obligāti cenas abās valūtās būs jāsāk uzrādīt 60 dienu laikā pēc ES Padomes lēmuma, bet vienlaikus cenas abās valūtās būs jāuzrāda gadu pēc pārejas uz eiro.

Bankas litu banknotes pret eiro bez maksas mainīs gadu, bet monētas - sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas. Lietuvas valsts pasta kompānija "Lietuvos pastas" litus pret eiro mainīs 60 dienas pēc eiro ieviešanas, bet centrālā bankā maiņai termiņš nav noteikts. Transporta biļetes un markas, kuru nominālvērtība ir litos, būs derīgas vienu gadu pēc pārejas uz eiro.

Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus aģentūrai BNS pauda pārliecību, ka plānotā eiro ieviešana Lietuvā noritēs raiti.

"Svarīgākais cilvēkiem ir zināt, ka mēs darīsim visu iespējamo, lai pāreja no litiem uz eiro būtu raita, ka tā nav ilga un ir tehniski vienkārša, kā arī to, ka cilvēkiem nekur nebūs jāiet un šķitīs, ka viss notiek pats no sevis. Protams, tas prasīs lielu darbu," ministrs sacīja.

Šadžus cer, ka Lietuvas valdība jau tuvākajā laikā apstiprinās Finanšu ministrijas un centrālās bankas izstrādāto Valsts valūtas maiņas plānu.

Lietuvas mēģinājumu ieviest eiro 2007.gadā apturēja inflācijas neatbilstība Māstrihtas kritērijiem. Butkeviča valdība ir noteikusi par mērķi pievienošanos eiro zonai 2015.gadā, tomēr analītiķi par to šaubās, brīdinot, ka arī pašlaik augstie inflācijas rādītāji var būt šķērslis ceļā uz vienotās valūtas zonu.

Igaunija eiro ieviesa 2011.gadā, bet Latvija cer to izdarīt nākamā gada 1.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti