Latvija var dot padomus Lietuvai pirms eiro ieviešanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 4 mēnešiem.

Lai Latvijas kaimiņvalsts Lietuva varētu pievienoties eirozonai, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) tai dod padomu - ilgtspējīgi izpildīt Māstrihtas kritērijus. Arī ekonomisti iepriekš prognozējuši, ka Lietuva spēs šogad izpildīt Māstrihtas kritērijus un 2015.gadā pievienoties eirozonai.

Kaimiņvalstij Lietuvai gatavojoties virzībai uz eirozonu, banku pārstāvji aicina izstrādāt plānu un virzīties saskaņā ar to, palielināt bezskaidras naudas īpatsvaru un ieklausīties arī Latvijas padomos.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms sacīja, ka Lietuva varēs sekot Latvijas piemēram, tāpat kā Latvija pāreju uz eiro mācījās no Igaunijas. Lietuvai jāapzinās visi ar pāreju saistītie riski, jāizstrādā pārejas plāns un jāvirzās saskaņā ar to.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis sacīja, ka banka Latvijā izmantoja igauņu kolēģu pieredzi, uzlabojot nianses, "kas iepriekš nestrādāja". Piemēram, Latvijā "Swedbank" aktīvi piedāvāja nodrošināt eiro priekšpiegādi uz uzņēmumiem, kas Igaunijā netika piedāvāts. Tas izrādījies labs risinājums.

Arī "Swedbank" valdes loceklis un Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Daniils Ruļovs gadu mijas naktī sarunā ar aģentūru LETA atzina, ka eiro priekšpiegāde uz uzņēmumiem, ko banka nodrošināja sadarbībā ar "G4S", noritēja ļoti veiksmīgi, uzņēmumiem tika nogādātas aptuveni 80 tonnas naudas. Šī priekšpiegāde arī palīdzēja atslogot filiāļu darbu.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs pauda pārliecība, ka arī Lietuvā pāreja uz eiro noritēs labi, jo 80% no tiem "Swedbank" darbiniekiem, kas Latvijā ieviesa eiro, dosies to darīt arī Lietuvā.

Savukārt "SEB bankas" valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols rosināja palielināt bezskaidras naudas īpatsvaru un apgrozību, jo tādējādi valūtas maiņa norit daudz labāk, ērtāk un drošāk.

Kā ziņots, Latvija šonakt pievienojās eirozonai. Kaimiņvalsts Lietuva to varētu darīt 2015.gadā, ja spēs izpildīt Māstrihtas kritērijus. Ekonomisti iepriekš prognozējuši, ka Lietuvai varētu izdoties sasniegt mērķi un nākamgad pievienoties eirozonai. Igaunija eiro ieviesa jau 2011.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti