Līdz ar tarifa pieaugumu «Rīgas siltums» vēlas pamatīgi palielināt arī tajā iekļauto peļņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) piektdien, 25. janvārī, rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par „Rīgas siltuma” jauno tarifu projektu. Uzņēmuma iesniegtais projekts paredz tarifa pieaugumu par 12,6%, tostarp būtisku uzņēma peļņas pieaugumu. Regulators vēl vērtēs, cik pamatots ir šāds tarifu pieaugums.

"Rīgas Siltums" vēlas pamatīgi palielināt tarifā iekļauto peļņu
00:00 / 01:39
Lejuplādēt

Patlaban spēkā esošais „Rīgas siltuma” tarifs stājās spēkā 2013. gada vidū un ir 44,39 eiro par megavatstundu. Uzņēmuma iesniegtais jaunais tarifu projekts, par kuru diskutēja SPRK rīkotajā uzklausīšanas sanāksmē, paredz tarifa pieaugumu līdz 49,99 eiro par megavatstundu. „Rīgas siltuma” sagatavotajā projektā kurināmā izmaksas plānotas par 35% lielākas nekā patlaban spēkā esošās.

Tomēr visstraujāk šajā projektā augusi tarifā iekļautā uzņēmuma peļņas daļa.

Pašlaik tā ir 18 centi par megavatstundu, bet uzņēmums to piedāvā palielināt līdz 1,41 eiro par megavatstundu.

„Rīgas siltuma” klients Dmitrijs Guzs šodien notikušajā sanāksmē neslēpa sašutumu: „Astoņas reizes, lai pieaugtu peļņa „Rīgas siltumam”? Tas ir skandalozi! „Rīgas siltums” uz mūsu, uz siltuma patērētāju rēķina grib pieaudzināt savu peļņu, lai izmaksātu saviem akcionāriem. Es neuzskatu, ka tas ir labs risinājums, kā risināt akcionāru finansiālās problēmas.”

Tikmēr „Rīgas siltuma” valdes locekle Birute Krūze šos pārmetumus centās atspēkot, uzsverot, ka arī pēc jaunā tarifa spēkā stāšanās rīdzinieki par siltumu maksās mazāk nekā citu Latvijas lielo pilsētu iedzīvotāji. „Šī peļņa uz mūsu apgrozījumu - 155 miljoni - ir tikai 2%. Jebkuram uzņēmumam ir jāpelna. Arī tādēļ, lai mēs varētu investēt, lai mēs varētu samazināt šos izdevumus,” sacīja Krūze.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs Rolands Irklis vēl nevarēja pateikt, vai regulators piekritīs tarifā iekļautās peļņas astoņkārtīgai palielināšanai. Viņš norādīja, ka patlaban tarifā iekļautā peļņa ir zemāka, nekā pieļauj spēkā esošā metodika. Visas tarifu projektā iekļautās izmaksas un to pamatotība tiks rūpīgi izvērtēta, sola Irklis.

„Peļņas pieaugums, protams, izskatās liels pēc reizēm, bet, ja mēs to salīdzinām ar peļņu uz vienu megavatstundu citos līdzīgos uzņēmumos, tad noteikti „Rīgas siltums” nav starp lielākajiem.

Mēs noteikti pievērsīsim lielu uzmanību personāla izmaksām, siltuma zudumiem, remontu izmaksām. Tām pozīcijām, kuras, kā izskatās, ir iespējams koriģēt, mēs pievērsīsim pastiprinātu uzmanību,” sacīja SPRK vadītājs.

„Rīgas siltums” vēlas, lai jaunais tarifs stātos spēkā jau šā gada 1. aprīlī, taču, ņemot vērā normatīvajos aktos noteikto tarifu apstiprināšanas procedūru, tas nav iespējams. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdis Irklis prognozē, ka jaunais tarifs, kurš varētu būt zemāks, nekā paredz uzņēmuma iesniegtais tarifu projekts, varētu stāties spēkā 1. maijā, kad ziemas apkures sezona jau būs beigusies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti