Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Veģetārisms Rīgas domē satrauc zemniekus

Lauksaimnieki bažījas par Rīgas mēra izvēli janvārī atteikties no gaļas pašvaldības pasākumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pašā Ziemassvētku priekšvakarā sabotāža pret cūkas šņukuru un speķīti. Šādu sašutumu Latvijas lauksaimniekiem izraisījis Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa lēmums janvārī atteikties no gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu patērēšanas pašvaldības pasākumos. Dome gan mierina – tā neesot vēršanas pret vietējiem ražotājiem.

"Neapēd zemeslodi" ir viena no biedrības "Dzīvnieku brīvība" kampaņām, kurā cilvēki tiek aicināti mazāk patērēt pārtikā dzīvnieku valsts produktus. Mērķis – mazināt lauksaimniecības ietekmi uz vidi. Kampaņas sejas ir mūziķis Dons, uztura speciāliste Anna Rozīte, modes mākslinieks Kašers, kā arī Rīgas mērs Staķis.

Viņš pastāstīja: "Janvārī mēs esam nolēmuši pievienoties šim izaicinājumam "Neapēd zemeslodi" un pasniegt tikai veģetāras uzkodas."

Lauksaimnieku vidū šis domes priekšsēdētāja lēmums izsaucis sašutumu. Atklātā vēstulē tiek paustas bažas, ka tā ir vēršanās pret vietējiem pārtikas ražotājiem. Staķis šādiem pārmetumiem nepiekrīt, jo iniciatīva esot vairāk simboliska. Tā neattieksies ne uz iepirkumiem izglītības un sociālās aprūpes iestādēs, ne masu pasākumiem pilsētā. Atteikšanās no gaļas skars tikai dažus pašvaldības rīkotus pasākumus janvārī, piemēram, ārzemju delegāciju uzņemšanu vai konferenču kafijas pauzes.

"Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes paziņojums vienkārši nav patiess. Es baidos, ka viņi nav iedziļinājušies vai pārpratuši, par ko ir runa. Veģetārie ēdieni jau nozīmē, ka tur ir vairāk dārzeņu. Protams, ka tā ir vietējā produkcija, cik nu ziemā iespējams iegādāties. Iespējams, ka tur arī kāds ārzemju auglis parādās, bet veģetārieši jau vairāk ēd tieši dārzeņus un augu izcelsmes produktus, kas nekādā veidā neizslēdz, ka tie ir vietējie," sacīja Staķis.

Tomēr zemnieki paliek pie uzskata – vēlētai amatpersonai nepieklātos pat simboliski atbalstīt iniciatīvas, kas vēršas pret vietējiem ražotājiem. Tiek piesauktas arī latviskās virtuves tradīcijas, kas nav iedomājamas bez gaļas.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis pastāstīja: "Tas, kas mums likās satraucoši, ka to dara Latvijas galvaspilsētas mērs, kas ir publiska amatpersona un ar savu nostāju ļoti ietekmē cilvēkus. Šoreiz no tā vajadzēja atturēties, un vispār amatpersonām no šādiem aicinājumiem vajadzētu atturēties.

Nu, es nevaru iedomāties, kā mēs Ziemassvētkus svinēsim bez pelēkajiem zirņiem un speķa."

Lauksaimnieki uzskata – videi draudzīgāk ir ēst vietējās izcelsmes gaļu nekā importa dārzeņus un augļus, kuru transportēšanā radītie izmeši nodara vēl lielāku kaitējumu. Tādēļ viņi pieprasījuši Rīgas domes skaidrojumus – vai gaļa turpmāk netiks izslēgta no publiskajiem iepirkumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti