Latvijas dalību «Expo Milano 2015» par 2,35 miljoniem latu nodrošinās «Expo 2015»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrijas izveidotā iepirkuma komisija parakstīja līgumu ar komandītsabiedrību "Expo 2015" par pasākumu rīkošanu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē „Expo Milano 2015", informēja Ekonomikas ministrija. Līguma summa uzvarētāja veidotajam projektam„Ozols" ir 2,35 miljoni latu.

Septembrī konkursa komisija par labākajiem atzinusi divus piedāvājumus, un tagad nolemts slēgt līgumu ar „Expo 2015", kurā ietilpst SIA "Positivus Event", SIA "MADE arhitekti", Rolands Pēterkops un SIA "McCANN Rīga". Uzņēmumam būs jāprojektē Latvijas izstādes paviljons un jāproducē dalības pasākumi.

Dokumenti

"Expo 2015" projekta "Ozols" prezentācija

Lejuplādēt

2.15 MB

Ekonomikas ministrijas pārstāvis, „Expo MIloano 2015" projekta koordinators Roberts Stafeckis Latvijas Radio programmai „Pēcpusdienā" pastāstīja, ka izvēle nebija viegla, jo abi finālistu piedāvājumi bija labi, bet uzvarētājs pārliecināja, ka pasākumi atbildīs Latvijas izvēlētajam izstādes dalības devīzei - pārtika un kultūra labākam dzīvesveidam. Turklāt uzvarētājiem bija precīzāks pasākuma komunikācijas plāns.

Latvijas dalības mērķi „Milānas Expo" izstādē ir veidot un stiprināt Latvijas tēlu pasaulē ar atslēgas vārdiem: bioloģiskā daudzveidība, inovācijas, kultūra, ilgtspēja, kā arī attīstīt ekonomiskās un kultūras saites starp Latviju un Itāliju un citām reģiona valstīm, demonstrēt Latvijas pieredzi pārtikas un it īpaši bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražošanā, kā arī prezentēt Latviju kā kultūras un ekotūrisma galamērķi.

Komandītsabiedrības "Expo 2015" piedāvājums, vērtējot to pēc 13 dažādiem kritērijiem, ieguva 181,04 punktu (no 230 iespējamajiem) un tika atzīts par uzvarētāju. Savukārt otra pretendenta - personu apvienības SIA "DDB Worldwide Latvia", SIA "Sarma&Norde arhitekti", SIA "Sabiedrisko attiecību aģentūra PR Stils", SIA "Kultūras projektu aģentūra Indie" - piedāvājums ieguva 173,64 punktus, informēja Ekonomikas ministrija.

„EXPO" biroja vadītāja Elīna Vikmane Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena" stāstīja, ka „Ozols" būs atklāta telpa, kuru ik dienu apmeklēs 8000 cilvēku, zemzaru telpa būs brīvi pieejama, bet „zaros" būs konferenču centri, tur varēs rīkot vairāk biznesa pasākumu. Savukārt pastāvīga ekspozīcija būs ļoti interaktīva, un birojs arī aicinās iedzīvotājus iesaistīties tā izveidē, apmeklētāji varēs izbaudīt ekspozīciju ar visām piecām maņām.

Uzvarējušā pretendenta piedāvātā kopējā līgumcena ir 2 353 813 lati (jeb 3 349 174 eiro), ieskaitot PVN. Šajā summā ir ietverta samaksa par Latvijas paviljona projektēšanu, projekta saskaņošanu un būvatļaujas saņemšanu, kā arī ekspozīcijas satura un tehnoloģiskā nodrošinājuma izgatavošanu, paviljona menedžmentu un ekspluatāciju, kultūras un citu pasākumu programmas realizāciju, marketinga un komunikācijas programmas realizāciju un citiem saistītajiem pakalpojumiem.
Pēc paviljona tehniskā projekta izstrādes - orientējoši 2014.gada aprīlī/maijā - tiks izsludināts atsevišķs iepirkums par Latvijas paviljona būvniecību, tehnisko ekspluatāciju un nojaukšanu, lai jau 2014.gada rudenī uzsāktu būvniecības darbus.

Vispirms 2013.gada 28.jūnijā tika izsludināts Metu un ideju konkurss par Latvijas ekspozīcijas saturu un arhitektonisko veidolu, kura ietvaros līdz 23.septembrim tika saņemti 10 pieteikumi. Konkurss bija atklāts un anonīms, tajā varēja piedalīties gan fiziskas, gan juridiskas personas vai to apvienības. Divu labāko piedāvājumu autori tika aicināti piedalīties otrajā kārtā.

Latvija lielākajā starptautiskajā izstādē „Expo" līdz šim ir piedalījusies divas reizes, bet šogad pirmo reizi tika izsludināts atklāts radošais metu konkurss, kā vislabākajā un oriģinālākajā veidā izstādē pārstāvēt Latviju. Latvijai kā mazai, radošai un konkurētspējīgai ekonomikai dalība šāda mēroga izstādē sniedz iespēju sevi parādīt, izcelt uz citu valstu fona, veidot mūsu valsts atpazīstamību, rast jaunus biznesa kontaktus un piesaistīt tūristus, norāda Ekonomikas ministrija.

"World Expo" ir pasaulē nozīmīgākā izstāde, kas vērsta uz valstu tēla veidošanu un popularizēšanu. Kopš 1995.gada pasaules Expo izstādes notiek reizi piecos gados un tajās ar paviljoniem piedalās valstis, starptautiskas organizācijas, reģioni, kā arī atsevišķi globālie koncerni.

Starptautiskā izstāde "World Expo 2015" notiks 2015.gadā no 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijas pilsētā Milānā. Izstādes "World Expo 2015" pamattēma ir "Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei". Līdz 2013.gada 26.decembrim dalību "Expo Milano 2015" izstādē ir apstiprinājušas vairāk nekā 141 valsts.

Ministru kabinets 2012.gadā atbalstīja piedāvājumu nākošajā "World Expo" izstādē Latvijas ekspozīciju veltīt ekosistēmas pilnveidošanai, par Latvijas ekspozīcijas moto apstiprinot "Dzīvības drava", kuras autors režisors Uģis Brikmanis aicina Latvijas ekspozīciju veltīt bioloģiskajai daudzveidībai, eko un zaļajai ekonomikai.
Izvēlētais moto "Dzīvības drava" ir plašs un ietilpīgs, kas sniegs iespēju prezentēt Latvijas zinātnieku un ražotāju sasniegumus un jaunās tehnoloģijas visas pārtikas nozares plašumā.

Pamatojoties uz Latvijas puses iesniegto ekspozīcijas tēmas pieteikumu un indikatīvo Expo projekta budžetu, 2012.gada septembrī Milānā notikušo sarunu rezultātā tika izdarīta izvēle par labu Latvijas paviljona novietojumam uz zemes gabala N14. Tā platība ir 1147 kvadrātmetri, un tas atrodas netālu no ieejas izstādē, pa kuru, saskaņā ar „Expo" organizatoru prognozēm, ieradīsies ap 60% izstādes apmeklētāju. Latvijas paviljona plānotā platība ir apmēram 600 kvadrātmetru, tajā paredzēts izvietot arī telpas sabiedriskai ēdināšanai un suvenīru tirdzniecībai.
Iepriekšējā "World Expo 2010" norisinājās Ķīnas pilsētā Šanhajā no 2010. gada 1.maija līdz 31.oktobrim. Izstādē kopumā piedalījās 246 dalībnieki (valstis un starptautiskās organizācijas, kur 100% apmērā tika pārstāvētas Eiropas valstis un 98% apmērā pasaules valstis), un izstādes apmeklētāju skaits sasniedza 73 miljonus. Izstādes darbības laikā tika organizētas 22 900 dažādas aktivitātes un pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti