Panorāma

Nav kvoruma balsojumā par bāriņtiesas vadību

Panorāma

Turpinās mēģinājumi izveidot valdību

EK izvērtē nacionālo budžetu plānus

Latvijas 2019. gada budžeta projektu EK atzīst par pārsvarā atbilstošu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija ir starp tām trīs eirozonas valstīm, kuras nākamā gada budžeta projektu Eiropas Komisija (EK) atzinusi par kopumā atbilstošu stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām, žurnālistus informēja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”).

Līdzās Latvijas budžetam par kopumā atbilstošu atzīts arī Igaunijas un Slovākijas budžets. Par pilnībā atbilstošiem novērtēti desmit valstu budžetu plāni, kuru starpā arī Lietuva.

Bet piecām dalībvalstīm – Beļģijai, Francijai, Portugālei, Slovēnijai un Spānijai – ir konstatēts neizpildes risks, kas gan vēl nav īstenojies. Tas dara bažīgu EK.

Dombrovskis informēja, ka netiek prognozēts, ka kādai dalībvalstij budžeta deficīts būs lielāks nekā 3%. Bet desmit valstu budžetos gaidāms pārpalikums.

Savukārt Itālijas budžeta projekta neatbilstība prasībām ir ļoti būtiska, kuras dēļ EK par Itālijas budžetu prasīs Eiropas Savienības dalībvalstu viedokli.

Jaunajai valdībai jārēķinās ar ierobežojumiem

Vērtējot Latvijas budžeta projektu, EK ņēma vērā, ka to veidojusi aizejošā valdība un valstī pēc oktobrī notikušajām Saeimas vēlēšanām gaidāma valdības maiņa. Pēc tam, kad jaunā valdība būs izstrādājusi 2019. gada budžetu, bet pirms tā apstiprināšanas Saeimā Latvijai būs vēlreiz budžeta projekts jāiesniedz EK.

“Neraugoties uz to, ka ekonomika pietiekami strauji aug, budžeta deficīts arī turpina pieaugt, kaut arī nedaudz. Atbilstoši Eiropas Komisijas prognozei pagājušajā gadā budžeta deficīts bija 0,6% no IKP (iekšzemes kopprodukta), šogad prognoze - 0,8%, nākamgad, ja nekādas korekcijas netiek veiktas, jau 1%.

Pie šādiem ekonomiskās izaugsmes rādītājiem būtu svarīgi nodrošināt to, ka budžeta deficīts arī turpina samazināties,” norādīja Dombrovskis.

Tas nozīmē, ka jaunajai valdībai iespējas būtiskām izmaiņām nākamā gada budžetā būs ļoti ierobežotas: “Manevra iespēja ir samērā ierobežota, un lielā mērā to ir noteikusi nodokļu reforma, kas tika īstenota un kurai bija samērā jūtama negatīvā fiskālā ietekme. Līdz ar to, valdībai veidojot budžetu, ar šiem ierobežojumiem būs jārēķinās.”

KONTEKSTS:

Aizejošā Māra Kučinska (Zaļo un Zemnieku savienība) valdība oktobrī atbalstīja 2019. gada budžeta projektu, kurā budžeta ieņēmumi plānoti 9 miljardu 178 miljonu apmērā, kas ir par 217 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā, bet izdevumi plānoti 9 miljardu 205 miljonu eiro apmērā, kas ir par 96 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā.

Budžets tika iesniegts Eiropas Komisijai izskatīšanai.

Tomēr par papildu izdevumiem un attiecīgi par jauniem ieņēmumu avotiem būs jālemj jaunajai valdībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti