Latvija vēlas paplašināt sadarbību ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijai ir liels potenciāls sadarbībā ar Persijas līča reģiona valstīm. Jau pavisam drīz centrālo vietu šo valstu vidū ieņems Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), kuru galvaspilsētā tiks atvērta Latvijas vēstniecība, kas būs centrālā vieta diplomātisko sakaru veicināšanai reģionā. Bagātie Tuvo Austrumu tirgi ir interesanti Latvijas uzņēmumiem, un arī Apvienoto Arābu Emirāti vēlas ciešāku sadarbību gan ar Latviju, gan Eiropas Savienību.  

Šobrīd Latvijas un Apvienoto Arābu Emirātu  savstarpējās tirdzniecības apjomi ir nelieli. Pērn tie bija tikai 23,4 miljoni eiro. Tiesa, šī sadarbība vēl ir bērnu autiņos un tai ir plašas iespējas augt.  Trešdien, tiekoties Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un Apvienoto Arābu Emirātu ārlietu ministram Šeiham Abdullāham Binzājādam Alnahjānam, tika pārrunātas iespējas kā sadarbību paplašināt.

 Rinkēvičs pateicās par atbalstu Latvijas vēstniecības AAE atvēršanai.

„Mūsu diplomāti un Latvijas Investīciju attīstības aģentūra tajā pavisam drīz sāks strādāt. Mēs arī to redzam ne tikai kā vēstniecību AAE, bet arī kā bāzes vēstniecību Persijas jūras līča valstīs. Šeit mēs runājām par ekonomisko sadarbību par iespējām, ko dod tirdzniecība tūrisms un investīcijas. Ceru, ka nākamajā tikšanās laikā noslēgsim līgumu gan par ekonomisko sadarbību,” pauda Rinkēvičs.  

Pārtikas rūpniecība, informācijas tehnoloģijas un farmācija ir tās jomas, kam tiek prognozētas lielākās sadarbības iespējas. Tāpat labas  iestrādnes ir gaisa satiksmes jomā, kur sadarbības līgumu noslēgusi Latvijas nacionālā aviokompānija "AirBaltic" un Apvienoto Arābu Emirātu pārvadātājs "Etihad Airways". Sava intereses sadarbībai ar Latviju ir arī Tuvo Austrumu valstij. Jau šobrīd starp abām pusēm ir panākta vienošanās par bezvīzu režīmu. Līdzīgus ceļošanas atvieglojumus Šeihs Alnahjāns vēlas panākt arī ar Eiropas Savienības (ES) valstīm. 

Alnahjāns  norādīja, ka nākamais sadarbības solis ir panākt vienošanos ar ES, lai atvieglotu viņu pilsoņu ieceļošanu AAE un lai arī AAE pilsoņiem būtu tādi paši atvieglojumi ceļot ES un Šengenas zonas valstīs.

„Lai arī es piekrītu Latvijas ārlietu ministram, ka neskatoties uz to, ka ir sasniegti lieli panākumi mūsu attiecībās, ir ļoti lielas rezerves, lai paplašinātu šo sadarbību ne tikai ekonomikas, gaisa satiksmes un investīciju jomās, bet arī kultūrā zinātnē un citās humanitārajās jomās. Mēs arī ceram, ka Latvija gūs ieguvumu, ka veicinās attiecības ar AAE, ņemot vērā viņu stratēģisko vietu reģionā,” pauda Alnahjāns.

Pēdējā augsta līmeņa tikšanās starp Latvijas un Apvienoto Arābu Emirātu amatpersonām notika 2012.gadā, kad Apvienotajos Arābu Emirātos ar plašu uzņēmēju delegāciju viesojās toreizējais premjers Valdis Dombrovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti