Latvija un Baltkrievija vienojas par ciešāku sadarbību pierobežā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Divas trešdaļas Baltkrievijas pierobežā, Vitebskas apgabalā, reģistrētās kontrabandas dodas Latvijas virzienā. Tie ir miljoni latu, kas nonāk noziedzīgo grupējumu kabatās, radot zaudējumus abām kaimiņvalstīm. Tāpēc aizvadītajās brīvdienās Daugavpilī Latvijas un Baltkrievijas pierobežu iekšlietu struktūras ir vienojušās par ciešāku sadarbību noziedzības apkarošanas jomā.

Galvenās darbības jomas ir cīņa ar organizēto noziedzību, narkotisko vielu izplatības apkarošana, ekonomiskās drošības saglabāšana, kā arī iedzīvotāju nelikumīgās migrācijas apturēšana. Taču viens no aktuālākajiem jautājumiem pierobežas dienestu darbībā pašlaik ir kontrabanda.

Kaimiņvalsts Baltkrievija ir viens no tiem reģioniem, no kurienes mūsu valstī visbiežāk ienāk kontrabanda, tās ir akcīzes preces. Apjomi ir lieli un to apliecina jau šogad atklātie gadījumi, stāsta Latvijas Valsts policijas Latgales reģionālās pārvaldes priekšnieks Juris Pastars.

Problēmu rada ne jau Latvijas pierobežas iedzīvotāja, kurš ieguvis atvieglotas robežšķērsošanas atļauju uz Baltkrieviju, ienestās vai ievestās akcīzes preces - cigaretes, alkohols vai degviela, bet gan kontrabanda lielos apmēros. Tā mērāma miljonos latu un mūsu valstī ieceļo ar organizētās noziedzības starpniecību, stāsta Latvijas Valsts policijas Latgales reģionālās pārvaldes Daugavpils iecirkņa priekšnieks Jānis Anspoks.

Visbiežāk kontrabanda Latvijā tiek ievesta, izmantojot dzelzceļu. Par to liecina kaut vai nesen atklātie gadījumi. „Pēdējās nedēļas laikā bija divi mēģinājumi no Baltkrievijas cigaretes ievest ar vilcienu lokomotīvēm un tie bija lieli apjomi,” atzīst Latgales kriminālpolicijas priekšnieks Jurijs Vasiļjevs.

Baltkrievijas Republikas Vitebskas apgabala izpildkomitejas Iekšlietu pārvaldes priekšnieka pirmais vietnieks Nikolajs Daņkovs stāsta: „Tas, ko es noteikti varu pateikt, ka tikai no mūsu - Vitebskas apgabala - vien divas trešdaļas no reģistrētās kontrabandas dodas Latvijas virzienā.”

Daņkovs uzsver, ka kontrabandas apjomi ir iespaidīgi un tas rada zaudējumus abām valstīm. „Tikai šī gada laikā Vitebskas apgabalā atklātie kontrabandas gadījumi pārsniedza 300 tūkstošus dolāru apmēru, un tas ne vien rada zaudējumus Latvijai, bet bojā mūsu valsts tēlu un ietekmē arī Baltkrievijas ekonomiku,” saka Daņkovs.

„Kontrabandu sekmē pārāk lielās cenu atšķirības akcīzes precēm Baltkrievijā un pie jums Latvijā un citās ES valstīs. Iepērkot cigaretes pie mums un vedot tālāk tās pārdot Eiropas valstīs, naudas izteiksmē atšķirība ir liela. Tie ir miljoni, kas nonāk organizētās noziedzības rokās,” skaidro Baltkrievijas Iekšlietu pārvaldes pārstāvis. Tāpēc arī Baltkrievija ir ieinteresēta ciešākai sadarbībai ar Latviju, lai apkarotu kontrabandu.

Kontaktu nodibināšana klātienē ar Baltkrievijas pierobežas iekšlietu struktūrām ļaus sekmīgāk un operatīvāk atklāt noziegumus un nepieļaut tos, uzsver Latgales reģionālās pārvaldes priekšnieks Juris Pastars. Šāda struktūru sadarbība jau ir sevi attaisnojusi ar Lietuvu un Igauniju, šobrīd sākta līdzīga sadarbība arī ar Krievijas kolēģiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti