Dienas ziņas

Pavasara krāsas pilsētas puķu dobēs

Dienas ziņas

Priekuļu novadā jau stāda agros kartupeļus

Aptauja par situāciju tūrisma nozarē

Latgalē daudzi tūrisma uzņēmēji nespēj izpildīt dīkstāves kritērijus; zaudējumi - pusmiljons eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latgales reģiona tūrisma asociācija “Ezerzeme” kopā ar citām Latvijas reģionālajām tūrisma asociācijām veica aptauju, lai apzinātu krīzes sekas tūrisma un izklaides nozarē. Uzņēmēji atzīst – lai arī valdība ieviesa dažādus atbalsta instrumentus, daudzi nespēj izpildīt Ministru kabineta pieņemtos kritērijus. 

Vairāk nekā pusmiljona eiro lieli zaudējumi – tā ir summa, ko aptaujā norādījuši 110 tūrisma uzņēmēji Latgales reģionā. Apkopotie rezultāti rāda, ka puse no ēdināšanas, izklaides, atpūtas, kā arī aktīvā tūrisma pakalpojumu sniedzējiem savu darbību uz nenoteiktu laiku ir ierobežojuši vai pārtraukuši pavisam.

"Apkopojām visus atceltos pasākumus un atceltās rezervācijas. Gribējām redzēt, vai tiešām nenotiek masveida atlaišana. Un šeit vajag pateikt, ka darbinieku skaits samazinājās gandrīz 25%," pastāstīja Latgales reģiona tūrisma asociācijas "Ezerzeme" valdes priekšsēdētāja Jeļena Kijaško.

Lielākā daļa tūrisma jomas uzņēmēju, lai saglabātu darbavietas, ar saviem darbiniekiem vienojušies par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanu. Daļa strādnieku ir palaisti arī bezalgas atvaļinājumā vai dīkstāvē bez valdības atbalsta.

"Runājot par dīkstāves pabalstu, 37% diemžēl neatbilst kritērijiem. Tas nozīmē – vai nu uzņēmumiem ir parādi..." stāstīja Kijaško. Uz dīkstāves pabalstiem nevar pretendēt arī pašvaldību kapitālsabiedrības. Starp tām ir arī Latgales vēstniecība "Gors", kurā strādā aptuveni 100 cilvēku. Kā pastāstīja tās direktore Diāna Zirniņa, lielākās bažas raisa neziņa, cik ilgi būs ārkārtas situācija un līdz ar to, ko darīt ar darbiniekiem.

"Tā kā mums kolektīvā ir vairāki jauni cilvēki, tad mums ir vēl kāds cits izaicinājums. Ne visiem jaunajiem cilvēkiem pienākas šis bezdarbnieka pabalsts, jo viņiem nav pilns apdrošināšanas periods, par kuru varētu saņemt bezdarbnieka pabalstu. Protams, ir pārsteigums, ka publiskajā komunikācijā sākumā tiek teikts, ka neviens netiks aizmirsts un visiem pienākas. Un visi cilvēki jau visos uzņēmumos šo ziņu un šo vēstījumu dzird un uztver, ka ar viņiem viss būs kārtībā," norādīja Zirniņa.

Jau tuvākajās dienās apkopotos aptaujas rezultātus nosūtīs arī Ekonomikas ministrijai un Ministru kabinetam cerībā, ka tiks rasti atbalsta instrumenti arī tiem uzņēmumiem, kuri pašlaik neizpilda valdības noteiktos kritērijus.

Asociācija arī norādījusi, ka atbalsts ir vajadzīgs arī mazajiem tūrisma uzņēmumiem

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 12. maijam un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti