Labklājības ministrija: Turpina samazināties trūcīgo cilvēku skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

2013.gada janvārī trūcīgo skaits Latvijā, salīdzinot ar 2012.gada decembri, sarucis par vēl 934 cilvēkiem – balstoties uz apkopoto informāciju, vēsta Labklājības ministrija.

Ja 2012.gada janvārī par trūcīgiem bija atzīti 109 595 cilvēki, tad gada laikā šis rādītājs samazinājies par 51,5 tūkstošiem cilvēku, proti, 2013.gada janvārī trūcīgas personas statuss bijis spēkā 108 661 cilvēkam.

Sociālās palīdzības pabalstiem pašvaldībās 2013.gada janvārī izlietoti 3,88 miljoni latu, no kuriem 928 tūkstoši latu bija nepieciešami garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai, bet 1,7 milj. latu - dzīvokļu pabalstu izmaksai. Pārējiem sociālās palīdzības pabalstiem šā gada janvārī izlietoti 1,26 miljoni latu.

Par jomu atbildīgā Labklājības ministrija trūcīgo skaita samazināšanos skaidro gan ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos, gan ar augušo slieksni trūcīgas personas statusa ieguvei. Daļā pašvaldību ir samazinājies GMI līmenis, vēl arī sašaurinājies īpašumu loks, kas var piederēt cilvēkam trūcīgas personas statusa ieguvei, skaidro Labklājības ministrijas pārstāve Maruta Pavasare:

„Mēs varējām iedomāties, ka šis skaits samazināsies, jo GMI līmenis tika samazināts no 1.janvāra no 40-45 latiem bērniem uz 35 latiem visiem vienādu GMI līmeni. Vienlaicīgi pašvaldības mainīja saistošos noteikumus attiecībā uz GMI līmeni un, iespējams, ka arī veica grozījumus attiecībā uz trūcīgā statusu. Tas viss ir ietekmējis šo samazinājumu, kaut Ministru kabineta noteikumi paredz iespēju pašvaldībām noteikt kādām atsevišķām kategorijām arī augstāku GMI līmeni, un attiecībā uz trūcīgā statusu ari pašvaldībām ir tiesības noteikt, kāds papildu kustamais vai nekustamais īpašums var piederēt trūcīgai ģimenei, bet ne visas pašvaldības šis iespējas izmanto.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti