Karte: Kuras pašvaldības Covid-19 krīzes laikā piešķir telpu nomas atlaides uzņēmējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība aprīļa sākumā paredzēja iespēju atbrīvot uzņēmējus no nomas maksas ārkārtējās situācijas laikā, ja telpas uzņēmuma saimnieciskajai darbībai nomātas no publiskas personas vai tās kapitālsabiedrības. Kopumā 80 pašvaldībās ir piešķirti atbrīvojumi vai atlaides uzņēmējiem, kas telpas savai saimnieciskajai darbībai nomā no pašvaldības vai tās kapitālsabiedrības, bet 34 pašvaldībās tas nav darīts, liecina Latvijas Pašvaldību savienības informācija.

Ja nomātās telpas noteiktajā periodā vispār neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai Ministru kabinetā pieņemto lēmumu dēļ, tad uzņēmums jāatbrīvo no nomas maksas.

Lai pretendētu uz nomas maksas atbrīvojumu, uzņēmumam nevar būt nodokļu parādi virs 1000 eiro un apgrozījums ir krities vismaz par 30%. Savukārt citos gadījumos tam samazina nomas maksu līdz 90% no noteiktās, ja uzņēmums atbilst noteiktajiem kritērijiem.

Ja telpas tiek īrētas no privātā komersanta, tad abām pusēm par nomas maksu un citiem maksājumiem, ja tādi ir, jāvienojas savā starpā.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis intervijā Latvijas Radio savukārt norādīja, ka situācija ir skumja - ja pašvaldība redz, ka ir uzņēmumam nodokļu parāds, tad tai ir aizliegts dot atlaides.

"Publiska persona nevar vienkārši izdomāt - šodien slēdzam līgumu, rīt pārslēdzam," tā Valainis.

Karte: 
(dati uz 23.04: LPS. noklikšķini, lai palielinātu)

 

(Vēlāk arī Jūrmala nolēma piešķirt nomas atlaides.)

Lielākā daļa pašvaldību atcēlušas nomas maksu skolu ēdinātājiem (Dundagas, Ikšķiles, Saldus novads).

Tāpat pieņemti lēmumi samazināt pašvaldības mantas nomas maksu tiem komersantiem, kuri nomā pašvaldības vai pašvaldības kapitālsabiedrību mantu (telpas, zemi, būves vai kustamu mantu).

Jelgavā, Alūksnes, Gulbenes, Grobiņas, Madonas, Mazsalacas, Ogres, Olaines, Salaspils novadā krīzes skartie uzņēmēji šobrīd atbrīvoti no pašvaldības kustamās un nekustamās mantas nomas maksas vai arī tiem noteikta minimālā nomas maksa.

Valmierā atcelta, samazināta telpu un inventāra nomas maksa uzņēmējiem.

Jēkabpilī atcelta nomas maksa, ārkārtējās situācijas laikā nodevai par tirdzniecību publiskās vietās piemērojama 90% atlaide.

Ādažu novadā līdz ārkārtas situācijas atcelšanas brīdim atbrīvoti no pašvaldības nekustamo īpašumu telpu nomas maksas nomnieki, kuriem liegta iespēja sniegt pakalpojumus vai ir samazināts darba apjoms pakalpojumu sniegšanai pašvaldības izglītības iestādēm.

Burtnieku novadā arī neatsaka nomas maksu samazinājumus.

Carnikavas novadā atbrīvo no pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu nomas maksas, ja nomas objekts saimnieciskās darbības veikšanai netiek izmantots, bet nomas maksu par pašvaldības nekustamo īpašumu izmantošanu samazina par 90%, kā arī netiek piemēroti kavējuma procenti un līgumsodi samaksas kavējuma gadījumā. Abās šajās situācijās, lai saņemtu atvieglojumus, jāvēršas Carnikavas novada domē ar iesniegumu.

Pļaviņu novadā no nomas maksām atbrīvotas biedrības, kas nomā pašvaldībai piederošas telpas savas darbības nodrošināšanai.

Priekules novadā atbalsta uzņēmējus, kuri vērsušies pašvaldībā ar iesniegumiem nepiemērot pašvaldībai piederošo telpu un inventāra nomas maksu ārkārtējās situācijas laikā.

Siguldas novadā uzņēmējiem dod iespēju terminēti pārtraukt telpu nomas līgumu ar pašvaldību, ja darbība ir tieši ietekmēta vai apturēta saistībā ar ārkārtējo situāciju.

Smiltenes novadā par 90% samazināta nomas maksa tiem komersantiem, kuri nomā pašvaldības vai pašvaldības kapitālsabiedrību mantu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti