Izdevēji: Samazinātā PVN likme grāmatām un presei – gaidīts solis; lielu atspaidu tas nedos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No nākamā gada grāmatām un preses izdevumiem samazinās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no pašreizējiem 12% līdz 5%. Latvijas Radio aptaujātie grāmatu un preses izdevēji neslēpj prieku, ka beidzot Latvija piepulcēsies Eiropas Savienības valstīm, kurās šāda samazinātā likme ieviesta jau pirms vairākiem gadiem, tomēr atzīst, ka tas diemžēl nedos lielu finansiālu atspaidu. Arī no jauna izdotās grāmatas lētākas nekļūs. Cena samazināsies vien tām grāmatām, kas izdotas līdz samazinātās likmes ieviešanai.

Samazinātā PVN likme grāmatām un preses izdevumiem tika daļēji atņemta iepriekšējā finanšu krīzē 2009. gadā, kad no 5% to palielināja uz 12%.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja, "Jāņa Rozes apgāda" izpilddirektore Renāte Punka sacīja, ka pirms 2,5 gadiem nozares statistikas dati bija satraucoši – sāka strauji sarukt jauno nosaukumu skaits, kā arī vidējie metieni valstī, un bija skaidrs, ka nozarei trūkst apgrozāmo līdzekļu radošu ideju realizācijai un par PVN likmes samazināšanu līdz 5% jāsāk runāt skaļāk un uzstājīgāk.

Punka ir pārliecināta, ka no tā iegūs visa sabiedrība.

"Jo mazāka PVN likme grāmatai, jo cena veikalā šai kultūras precei ir salīdzinoši zemāka. Ja mēs skatāmies uz dažādiem bibliotēku iepirkumiem, piešķīrumiem, tad tas nozīmē, ka par konkrēto pašvaldības vai valsts budžetā atvēlēto summu kopumā var iegādāties vairāk grāmatu," viņa sacīja.

Izdevēji: Samazinātā PVN likme grāmatām un presei – gaidīts solis; lielu atspaidu tas nedos
00:00 / 04:01
Lejuplādēt

Otrs pozitīvais ieguvums – parādās apgrozāmie līdzekļi, kurus ieguldīt jaunos projektos, viņa skaidroja: "Man ar skumjām jāsaka, ka droši vien daļu ieguvuma apēdīs papīra un drukas krīze Eiropā, bet, no otras puses, labā ziņā ir tāda, ka to patērētājs uz jauniem projektiem tomēr jutīs mazāk, nekā tad, ja būtu saglabājusies PVN likme esošajā līmenī. Un, protams, runājot par grāmatām, kas jau ir vai iznāks līdz gada beigām, tad automātiski, ja cena tām veikalā summa x, tad par šo likmes starpību tā samazināsies."

Latvijas Preses izdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Guntars Līcis uzsvēra, ka izdevējiem līdz ar pazeminātās PVN likmes ieviešanu situācijā, kad izdevumi pieaug, nodokļu un dažādu izmaksu slogs kļūst smagāk, ir iespēja to kaut nedaudz kompensēt.

Savukārt patērētājs var sagaidīt, ka preses izdevumiem cena nepieaugs. "Ja mēs paskatāmies tirgū, tad šobrīd visu pakalpojumu cenas nemitīgi aug, un tās ir cenas, kas tieši attiecas uz ražotāja tiešajām izmaksām – elektrība, degviela, gāze. Ja mēs paskatāmies no tāda aspekta, tad pazeminājums mums ļaus netaisīt tik lielu soli cenas kāpumā," teica Līcis.

Faktu, ka preses izdevumi lētāki nekļūs, apliecina arī izdevniecības "Rīgas Viļņi" valdes priekšsēdētāja Aija Šmidre, jo abonēšanas kampaņa jau notiek un nauda, kuru izdevēji ieņems šogad, ir ar iepriekšējo nodokļa likmi.

Šmidre norādīja: "Cenas mediju produktiem nekritīsies, vāka cenas, jo no nākamā gada par 10% palielinās tipogrāfijas izmaksas, pasaulē papīrs kļūst dārgāks. Pie šīs nodokļu izmaiņas es ceru, ka žurnāli un avīzes nekļūs dārgāki, un šī likme cenu sabalansēs."

Arī bērnu grāmatu izdevniecības "Liels un mazs" vadītāja Alīse Nīgale prognozēja, ka samazinātais PVN pozitīvi ietekmēs grāmatniecības nozari, jo tas ir tiešs atbalsta instruments izdevējiem. Nīgale uzsvēra: "Tas samazina izdevēju izmaksas. Tas nesamazinās gala cenu. To svarīgi saprast grāmatu lasītājiem, ka tas nav instruments, lai padarītu zemāku cenu veikalā. Protams, tām grāmatām, kas šobrīd ir tirdzniecībā, cena kritīsies par 7%, bet kopumā drīzāk tas instruments ir gaidīts ļoti, jo mums ir mazs grāmatu tirgus. Mēs esam maza valsts, ar mazu valodu. PVN likme ļauj grāmatu tirgu uzturēt."

Tikmēr Latvijas Reģionālo mediju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ivonna Plaude atzina, ka samazinātās PVN likmes piemērošana preses izdevumiem bija ilgi gaidīts lēmums, jo tas ir viens no risinājumiem, kā izdevējiem samazināt izdevumus, kas radīsies darbaspēka nodokļa pieaugumu dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti