Interneta tīkliem ārkārtas situācijas laikā jātiek galā ar lielāku noslodzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Interneta tīkliem ārkārtas situācijas laikā jātiek galā ar lielāku noslodzi. Šobrīd daudzi cilvēki strādā no mājām, tāpēc interneta lietojums ir liels arī dienas laikā, kad parasti bijis klusais periods. Interneta pakalpojumu sniedzēji iesaka to lietot atbildīgi. Strauji pieaudzis pieprasījums pēc datoriem un televizoriem. Interesanti, ka arī pēc elektroskūteriem.

Interneta tīkliem ārkārtas situācijas laikā jātiek galā ar lielāku noslodzi
00:00 / 02:58
Lejuplādēt

Laikā, kad cilvēkus aicina palikt mājās, aktīvāk tiek lietots internets. Līdz ar to tīkls tiek arvien vairāk noslogots un interneta pakalpojumu sniedzējiem jābūt tam gataviem. Vidēji dienā interneta lietošana ir pieaugusi par desmit procentiem, stāsta telekomunikāciju uzņēmuma "Tet" galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks.

"Tas, ko mēs pamanām, ka ja agrāk bija vairāk izteikta lietošana vakara stundās no sešiem līdz vienpadsmitiem. Tad tagad tā slodze vakara stundās nav īpaši palielinājusies, bet ir izlīdzinājies. Var redzēt, ka cilvēki pa dienu vairāk lieto datorus, skatās video. Tāpēc tā dienas vidējā līkne ir izlīdzinājusies. Bet satraukumam nav pamata. Mūsu iekārtas ir gatavas. Mēs redzam katru atsevišķi un visus kopā. Un sekojam, kā tā datu plūsma mainās un pielāgojamies," saka Tatarčuks.

Šobrīd vērojama arī lielāka iedzīvotāju interese par telefoniem, datoriem un televizoriem. Tos pērk daudz vairāk. Tikmēr uzņēmumā ''Bite'' informē, ka vislielākā slodze tīklā bija 12. martā – dienā, kad izsludināja ārkārtas situāciju. Pēc tam interneta lietojums bijis tikai nedaudz lielāks nekā parasti.

"Ja pēkšņi vienā vietā būs ļoti straujš pieprasījums, protams, ka internets varētu palikt lēnāks. Ir ļoti pieaudzis pieprasījums pēc austiņām, datoriem un televizoriem. Un, kas ir ļoti interesanti, lai arī sezona vēl nav sākusies, bet, lai neizmantotu sabiedrisko transportu, ir pieaudzis pieprasījums pēc elektroskūteriem, kas ziemas sezonā vispār bija apstājies," stāsta "Bites" sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola.

"Bites" saloni šobrīd ir slēgti, un to darbiniekus apmāca darbam citās nodaļās, kur šobrīd ir lielāka noslodze. Savukārt uzņēmumā "LMT" atzina, ka tīklam šobrīd ir daudz lielāka slodze. Šai sistēmai ir savas robežas. Līdz ar to "LMT" prezidents Juris Binde stāsta, ka internetu vajadzētu lietot atbildīgi, jo šobrīd globālās pandēmijas dēļ nav iespējams sistēmu uzlabot.

"Nelietot bez vajadzības, lietot racionāli. Piemēram, ir lietas, kur lielāks datu apjoms, tās var lejupielādēt nakts stundās, kad sistēmas slodze ir minimāla. Tāpat, skatoties filmu, nevajag to skatīties katram savā datorā vai planšetē. Visi to var darīt kopā, īpaši šajā mājas režīmā dzīvojot," uzsver Binde.

Tāpat nevajadzētu tiešsaistē spēlēt videospēles. Turklāt, strādājot no mājām, ne vienmēr sapulču un konferenču laikā ir nepieciešams lietot videokameru. LMT prezidents iesaka izmantot šo laiku, lai pārbaudītu savas ierīces, iztīrītu no liekajām lietotnēm un datiem.

KONTEKSTS:

ASV filmu un televīzijas seriālu straumēšanas platforma un kompānija "Netflix" ir paziņojusi, ka pazeminās savu straumēšanas pakalpojumu kvalitāti Eiropā, lai novērstu interneta pārslodzi laikā, kad ir pieaudzis pieprasījums pēc šiem pakalpojumiem jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktās iedzīvotāju pašizolācijas apstākļos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti