Iespējams, par piena kvotām vēl runās politiskā līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Savienība izvērtēs iespējas, kā palīdzēt piena ražotājiem, kas pārsnieguši pieļaujamās kvotas un varētu būt spiesti maksāt soda naudas. Tā pirmdien Briselē diskusijās ar dalībvalstu zemkopības ministriem norādījis Eiropas lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs.

2015. gada vidū piena kvotu sistēma būs pārtraukta pavisam, un līdz tam, lai zemniekus sagatavotu šim brīdim, ieviesa sistēmu, kas ļāva ik gadu kvotas palielināt par vienu procentu. Tas daudziem zemniekiem ļāvis attīstīties un pēdējā gadā savus ražošanas apjoma limitus pārsniegt. Visticamāk, tā būs arī Latvijā.

„Šobrīd izskatās, ka tie, kas kvotu pārsniegs, maksās soda naudu. Vēl it kā dialogs ir iespējams, bet politisks, savā pēdējā runā teica komisārs; tas it kā būtu jaunums, jo līdz šim bija nostāja, ka viss ir izrunāts un sarunāts,” sacīja Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš piedalās sanāksmē Briselē.

Jānis Dūklavs
00:00 / 00:30
Lejuplādēt

Lai gan Latvija atbalsta piena kvotas sistēmas izbeigšanu 2015.gadā, Dūklavs norādīja: lai nodrošinātu pakāpenisku piena nozares pielāgošanos jaunajiem apstākļiem, pēdējā piena kvotas gadā nepieciešams ieviest vairākus pielāgošanās pasākumus, piemēram, tauku korekcijas koeficienta atcelšanu, piena kvotas palielināšanu pēdējā piena kvotas gadā un papildu finansiālo stimulu ražotāju organizāciju un starpnozaru organizāciju veidošanai.

Kopumā 11 dalībvalstis pirmdien ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē atbalstīja pielāgošanās pasākumu nepieciešamību piena nozarē līdz kvotu sistēmas atcelšanai. Tuvāko nedēļu laikā par šo jautājumu turpināsies gan dalībvalstu ekspertu diskusijas, gan arī diskusijas ar Eiropas Parlamentu par iespējamiem īstermiņa pasākumiem pēdējam piena kvotas gadam pirms kvotu sistēmas izbeigšanas. Diskusijas politiskā līmenī starp dalībvalstu lauksaimniecības ministriem turpināsies nākamajā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē 24. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti