FM: Likumos ierakstīto finansējuma solījumu izpildei vajadzīgs miljards eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai izpildītu likumos ierakstītās apņemšanās par finansējuma pieaugumu vairākās nozarēs, būtu nepieciešams apmēram viens miljards eiro. Tāds finansējuma pieaugums nav iespējams, tāpēc likumi būtu jāpārskata, Saeimas Finanšu, budžeta (nodokļu) komisijas sēdē atzina Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece budžeta jautājumos Jolanta Plūme.

To viņa teica atbildē Saeimas deputātei Evijai Papulei ("Saskaņa") uz jautājumu, kāpēc valdība nav atbalstījusi viņas rosinājumu izpildīt Augstskolu likumā noteikto ikgadējo finansējuma pieaugumu studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Saeimas deputāte Evija Papule un FM valsts sekretāres vietniece Jolanta Plūme
00:00 / 01:04
Lejuplādēt

" (..) Vairākkārtīgi izdevumu pārskatīšanas kontekstā mēs esam piedāvājuši izvērtēt, nepieciešamības gadījumā grozīt šos likumus, bet kopējā summa, kas ir nepieciešama, ir miljards eiro," norādīja FM pārstāve.

KONTEKSTS:

Saeimas deputāti oktobra beigās ar 60 balsīm "par" pirmajā lasījumā atbalstīja valsts budžeta projektu 2020. gadam. Valsts kopējā budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 9,894 miljardi eiro, izdevumi – 10,002 miljardi eiro. Budžeta deficīts plānots 0,3% no IKP, ekonomikas izaugsme 2,8%.

Nodokļu izmaiņas nav paredzētas, bet tiks paaugstināts diferencētais neapliekamais minimums. Prioritātēm atvēlēti nepilni 174 miljoni eiro, no tiem visvairāk mediķu algu celšanai no 1. janvāra. Atbilstoši likumam budžeta papildu finansējumam darba samaksas pieaugumam nozarē 2020. gadā bija jābūt 120 miljoniem eiro, taču no tiem paredzēti 60 miljoni eiro, tāpēc mediķi rīko protesta akcijas.

Protestēt varētu arī skolotāji, jo no nākamā gada janvāra ir paredzēta pedagogu algu celšana atbilstoši iepriekš valdības apstiprinātajam grafikam, bet to turpmākam pieaugumam no 1. septembra nauda nav paredzēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti