ES tirdzniecības komisārs Hogans vēlas vadīt Pasaules Tirdzniecības organizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Fils Hogans ir oficiāli apstiprinājis, ka vēlas kandidēt uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ģenerāldirektora amatu. Pašreizējais organizācijas vadītājs ir paziņojis, ka vēlas atkāpties no šī amata pirms termiņa. Tādēļ ES valstis apspriež iespēju izvirzīt vienotu kandidātu.

ES tirdzniecības komisārs Hogans vēlas vadīt Pasaules Tirdzniecības organizāciju
00:00 / 02:56
Lejuplādēt

Briselē jau vairākas dienas neoficiāli tika runāts, ka ES tirdzniecības komisārs Hogans gribētu kļūt par nākamo Pasaules Tirdzniecības organizācijas ģenerāldirektoru. Otrdien, pēc ES valstu tirdzniecības ministru videokonferences, Hogans ir oficiāli ir apstiprinājis savu gatavību kandidēt.

“Varu apstiprināt, ka es šobrīd izvērtēju savas iespējas kļūt par kandidātu uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas ģenerāldirektora amatu. Es uzskatu, ka ir jāpieliek daudz darba, lai reformētu šo organizāciju, lai tā kļūtu ātrāka un efektīvāka. Tikpat svarīgi būtu arī risināt daudz un dažādus tirdzniecības jautājumus, kas ir parādījušies pasaulē Covid-19 rezultātā,” sacīja Hogans.

PTO vadītāja krēsls kļuva vakants, jo esošais ģenerāldirektors brazīlietis Robertu Azevedu ir paziņojis par pirmstermiņa atkāpšanos. Viņa pilnvarām bija jābeidzas nākamā gada rudenī, bet tagad viņš plāno atkāpties jau šajā septembrī.

Interesi par ietekmīgo amatu ir izteikušas arī Āfrikas valstis, jo šī kontinenta pārstāvji nekad nav vadījuši Pasaules Tirdzniecības organizāciju. Nigērija ir izvirzījusi bijušo finanšu ministri Ngozi Okondžo-Ivealu. Viņa daudzus gadus ir bijusi Pasaules Bankas vadībā un šobrīd ieņem amatu „Twitter” uzņēmuma padomē. Bet vēl nav skaidrs, vai viņu varētu atbalstīt pat citas Āfrikas valstis, jo vairākām no tām padomā ir savi kandidāti. 

Turklāt Eiropas diplomāti uzstāj, ka pastāv nerakstīts likums, ka Pasaules Tirdzniecības organizāciju pamīšus vada attīstīto un attīstības valstu pārstāvji. Tādēļ pēc pašreizējā brazīlieša esot pienākusi kārta kādai no attīstītajām valstīm. Hogans nāk no Īrijas. Saskaņā ar viņa teikto, līdzīgu pozīciju ieņem arī ASV.

Pēc otrdienas tirdzniecības sanāksmes Horvātijas ārlietu ministrs Gordans Grličs-Radmans apstiprināja, ka Eiropas Savienība varētu izvirzīt vienotu kandidātu: „Ministri ir piekrituši tam, ka nākamajam ģenerāldirektoram ir jābūt spēcīgai politiskai figūrai, kas atbalsta daudzpusējo sadarbību un spēj panākt kompromisus, lai atjaunotu pilnvērtīgu Pasaules Tirdzniecības organizācijas darbu. Mēs, protams, turpināsim diskusijas par šāda Eiropas Savienības kandidāta izvirzīšanu.”

Līdztekus Hoganam tiek nosaukts Spānijas ārlietu ministres Arančas Gonsalesas, kā arī Nīderlandes ārējās tirdzniecības ministres Sigridas Krāgas vārds. Latvijas valdība pagaidām vēl nav izlēmusi par atbalstu kādam no pretendentiem. Kandidātu izvirzīšana notiks līdz 8. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti