Eksperti mudina uzņēmējus izmantot lētus kredītus jaunu tirgu iekarošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pieredze liecina, ka eirozonā veiksmīgāk attīstās tās valstis, kuras eksportē vairāk nekā importē, un to apliecina arī Latvijas pieredze, pirms dažiem gadiem pārvarot ekonomikas krīzi. Tagad eksperti mudina izmantot zemas procentu likmes, lai investētu jaunu tirgu iekarošanā. 

Lai gan Latvijas ekonomikas izaugsme pēdējā gada laikā kļuvusi mazāk dinamiska un eksperti sāk paust bažas, ka Latvijas ekonomikas dzinējspēks – eksports - sāk zaudēt sparu, jaunākie Eurostat dati liecina, ka pirmajos sešos mēnešos Latvijas eksports uz citām Eiropas Savienības valstīm tomēr piedzīvojis kāpumu par diviem procentiem, kamēr imports krities par trīs procentiem.

Eksperti uzsver, ka saglabāt un palielināt Latvijas eksportspēju ir viens no nozīmīgākajiem tuvāko gadu uzdevumiem.  Ekonomists un Latvijas Mobilā Telefona vadītājs Juris Binde iepriekš Latvijas konkurētspējai veltītā diskusijā norādīja, ka Latvijas gadījumā nav pamata paļauties uz noietu iekšējā tirgū, tāpēc eksportam alternatīvu nav.

„Mēs varam saražot pasaulē brīnišķīgākos produktus, bet, ja tie netiek realizēti, tad procesam nav nekādas jēgas,” sacīja Binde, norādot, ka Latvijas tirgus iespējas ir ierobežotas, tāpēc vienīgā iespēja ir meklēt noieta tirgus.

Pēc Jura Bindes domām, viens no galvenajiem soļiem tam ir intensīvāka valsts pārvaldes institūciju sadarbība ar uzņēmējiem potenciālo tirgu iekarošanā.

„Arvien aktīvāk būtu nepieciešams valsts vizītēm pievienot uzņēmēju delegācijas, turklāt ar skaidriem mērķiem, lai tas nebūtu politekonomiskais tūrisms,” uzsvēra Binde.

Viņš atgādināja, ģeopolitiskās situācijas dēļ nākas pārorientēties un jāmaina tirgi, tāpēc valsts vizīšu sadarbība ar uzņēmēju organizācijām ir ļoti svarīga.

No ārvalstu tirgus apstākļu viedokļa šobrīd ir visai nozīmīgs un piemērots mirklis eksporta palielināšanai. „Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks uzskata, ka uz izaugsmi Krievijas tirgū nākamajos gados uzņēmējiem gan nevajadzētu paļauties.


Viņš prognozēja, ka tuvākajos gados Krievijā un ar Krieviju cieši saistītajās ekonomikās nekādu labu ziņu nav, šogad Krievijas ekonomika turpinās sarukt, iespējams, arī nākamā gada sākumā tas varētu turpināties, pirktspēja samazināsies un pārdot kaut ko tur būs grūti.

„Par Krieviju kā izaugsmes jomu tuvākajos gados aizmirstam un uztveram to kā nestabilitātes avotu,” pauda Kazāks.

Pretstatā tam ievērojami labvēlīgāka ir situācija Eiropas Savienības tirgū, uzsvēra Mārtiņš Kazāks.

Laba ziņa ir tāda, ka lai arī ar zināmu nedrošību, bet ES ekonomika aug, līdz ar to pieprasījums Eiropas tirgū ir augošs, un Latvijas eksportētāju pirmajā pusgadā ir pārsteidzoši labi – to, ko zaudēja Krievijas tirgū, atguva citos tirgos. 

Kazāks pieļāva, ka eksporta izaugsmes iespējas ir, un līdz ar to Latvijas ekonomika, lai arī lēni, bet turpinās augt.

Papildus tam, šobrīd ir piemērots mirklis jaunu tirgu meklēšanai arī eiro salīdzinoši zemā kursa dēļ  un salīdzinoši lētiem aizņēmumiem, uzsvēra „Swedbank” ekonomists.  

„Redzam arī pozitīvu efektu – vājš eiro, zemas procentu likmes, uzņēmējiem aizņemties ļoti lēti. Es mudinātu uzņēmējus skatīties, kur ir eksporta tirgi, un diezgan agresīvi veikt investīcijas, lai tiktu šajos tirgos,” sacīja Kazāks.

Kopumā Latvijas preču eksports periodā no janvāra līdz jūnijam attiecībā pret pērnā gada pirmo pusi palicis nemainīgs un bijis 5,2 miljardi eiro, bet imports šī gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, sarucis par 2%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti