Panorāma

Lauksaimnieki pieprasa viesstrādniekus

Panorāma

Krīze nav ietekmējusi rēķinu apmaksu

Eiropas lauksaimniekiem trūkst darbaroku

Eiropas lauksaimniekiem trūkst darbaroku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vairākas Eiropas Savienības valstis ceļ trauksmi par darbaroku trūkumu sezonālajiem darbiem. Pārvietošanās ierobežojumu dēļ apdraudētākās ir valstis, kas līdz šim ievērojami paļāvušās tieši uz imigrantu darbaspēku. Tāpēc daudzviet jau tikuši ieviesti dažādi izņēmumi ierobežojumos un likumos, kas ļauj nodrošināt darbaspēka pieplūdumu.  

Covid-19 sākotnēji vissmagāk skartajā valstī Itālijā draud vēl viena krīze. Itālijas lauksaimniecības lobijs “Coldiretti” brīdinājis, ka pārvietošanās ierobežojumu dēļ uz lauku darbiem nevarēs ierasties gaidītie 370 000 viesstrādnieku, lielākoties no Austrumeiropas valstīm, bet bez viņiem ražas lauki paliks nenovākti.

Meklējot steidzamus risinājumus, Itālijas Iekšlietu ministrija pašlaik izskata iespēju piešķirt likumīgas uzturēšanās atļaujas valsts robežu nelegāli šķērsojušajiem imigrantiem, kas lielākoties nonākuši Itālijā no Lībijas, šķērsojot Vidusjūru. Taču šo pieeju apgrūtina gan politiskā pretestība no vairākām parlamenta partijām, gan arī grūtības, kas saistītas ar migrantu skaita apzināšanu un izvēli, kuriem no viņiem piešķirt legālu statusu.

“Grūti minēt konkrētus skaitļus, jo šie cilvēki nav reģistrēti, taču droši vien tie varētu būt mazāk nekā 600 000 cilvēku. Un tā kā runājam tikai par vienas nozares, lauksaimniecības, strādniekiem, šis skaitlis varētu būt ievērojami mazāks par sešsimt tūkstošiem,” atzina Itālijas iekšlietu ministre Lučana Lamordžēze.

Līdzīga situācija pašlaik izveidojusies arī gandrīz tikpat smagi skartajā Spānijā. Piemēram, Kastīlijas-Lamančas provincē jau maijā jāsāk novākt ķiploku ražu. Arī šeit to parasti dara austrumeiropieši, pārsvarā rumāņi, kā arī viesstrādnieki no Ziemeļāfrikas – marokāņi un alžīrieši.

“Ja cilvēki, kurus mēs gribam nolīgt, varēs pamest savas valstis, varēs ierasties, mēs būsim glābti. Taču viņus vajag jau tagad. Ja tas nenotiks – raža paliks uz lauka,” uzsvēra lauksaimnieks Haime Urbina.

Abas valstis cer, ka situāciju palīdzēs uzlabot to profesiju pārstāvji, kuri Covid-19 dēļ zaudējuši darbu, tomēr valda liela neziņa par to, cik pilsoņu būtu gatavi tieši šādai profesijas maiņai. Atsaucība ir, taču pagaidām nav pietiekama.

“Jāpieskaņojas piedāvājumam. Un tirgus tagad piedāvā šādu darbu,” sacīja mārketinga speciāliste Irēne Distinta.

Tikmēr Lielbritānija un Īrija jau tagad organizējusi speciālus čarterreisus, lai laukstrādniekus no Austrumeiropas nogādātu savās fermās augļu un dārzeņu novākšanai.

Šis lēmums izraisījis pretrunīgu reakciju sabiedrībā, taču lauksaimnieki norāda – viņiem nepieciešami jau apmācīti un pieredzējuši strādnieki, lai glābtu šā gada ražu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti