Eirokomisija aizliedz divu tērauda izstrādājumu ražotāju apvienošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) ir nolēmusi aizliegt divu lielu tērauda ražotāju apvienošanos. Tā uzskata, ka uzņēmumu “Tata Steel” un “ThyssenKrupp” saplūšana varētu būtiski mazināt konkurenci un līdz ar to paaugstinātu cenas gan konservētai pārtikai, gan automašīnām.

ĪSUMĀ:

  • EK ļoti reti aizliedz apvienoties: 10 gadu laikā 3000 atļauju un 10 aizliegumi.
  • EK secināja: “Tata Steel” un “ThyssenKrupp” saplūšana celtu tērauda izstrādājumu cenas.
  • Tas ietekmētu arī ikdienas patērētājus - piemēram, aptuveni 50% konservēto tomātu cenas ir bundžiņas izmaksas.
  • Abi uzņēmumi jau pirms vairākiem mēnešiem atsauca apvienošanos - tiem nebija pieņemamas EK prasības.
  • Lēmums var ļaut konkurences komisārei Vestagerei iegūt ietekmīgu lomu nākamajā EK.

Abi uzņēmumi ir vieni no lielākajiem augstas klases tērauda izstrādājumu ražotājiem Eiropā.  

Eirokomisija aizliedz divu tērauda izstrādājumu ražotāju apvienošanos
00:00 / 02:30
Lejuplādēt

Lēmumi par apvienošanās aizliegumu Eiropas Komisijā tiek pieņemti ārkārtīgi reti. Aizvadīto desmit gadu laikā vairāk nekā 3000 apvienošanās darījumu tika apstiprināti un tikai 10 ir noraidīti.

Tādēļ konkurences komisāres Margrētes Vestageres un pārējo komisāru izšķiršanās neļaut saplūst diviem tērauda ražotājiem “Tata Steel” un “ThyssenKrupp” pievērsa sev lielu uzmanību.

“Mūsu izmeklēšana parādīja, ka šo uzņēmumu apvienošanās dēļ pieaugtu cenas tērauda izstrādājumiem, kas tiek izmantoti iepakojumu industrijā, kā arī automobiļu ražošanā. Tas negatīvi ietekmētu Eiropas konkurētspēju šajās nozarēs, liktu patērētājiem maksāt vairāk par konserviem un automašīnām,” skaidroja Vestagere.

Komisāre Vestagere norādīja, ka tikai daži uzņēmumi Eiropā spēj lielā apjomā saražot augstas klases tērauda izstrādājumus, kas tiek izmantoti automašīnu un konservu kārbu ražošanā.

Tādēļ abu kompāniju apvienošanās samazinātu izvēli un paaugstinātu cenas. Un tas ietekmētu arī ikdienas patērētājus, jo, piemēram, aptuveni pusi no konservēto tomātu cenas veido bundžiņas izmaksas.

Līdz ar to “Tata Steel” un “ThyssenKrupp” apvienošanās varētu ietekmēt arī citu nozaru konkurētspēju, sacīja komisāre Vestagere.

 “Tērauda nozare ir ļoti nozīmīga Eiropā. Tā nodarbina aptuveni 360 000 darbinieku vairāk nekā 500 ražotnēs visapkārt Eiropai. Tā ražo izejvielas daudziem uzņēmumiem, un tērauds ir būtiska daļa daudzos izstrādājumos,” uzsvēra komisāre.

Negatīvs Eiropas Komisijas lēmums lielā mērā bija sagaidāms.

Abi uzņēmumi jau pirms vairākiem mēnešiem ir paziņojuši, ka atsauc apvienošanās ieceri, jo tiem neesot bijušas pieņemamas Briseles prasības konkurences nodrošināšanai tērauda tirgū.

Tomēr šāds lēmums var palīdzēt konkurences komisārei Vestagerei iegūt ietekmīgu lomu nākamajā Eiropas Komisijā vai pat kļūt par tās priekšsēdētāju. Viņu atbalsta liberāldemokrāti un Francijas prezidents Emanuels Makrons. Turklāt seši no 10 apvienošanās aizliegumiem tika pieņemti laikā, kamēr Vestagere atbild par konkurences jautājumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti