Panorāma

Ar Covid-19 slimnīcā – vidēji desmit dienas

Panorāma

Pastiprina prasības arī sporta klubiem

Ēdinātāji cīnās par izdzīvošanu

Ēdināšanas uzņēmumus samulsina dīkstāves pabalstu nosacījumu maiņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi turpina cīņu par izdzīvošanu. Valdības noteiktie ierobežojumi tiem sasējuši rokas, arī piedāvātais atbalsts ne visiem būs pieejams. Uzņēmumus samulsinājis valdības lēmums mainīt nosacījumus pabalsta saņemšanai.

Pirms divām nedēļām, 10. novembrī, ministri vienojās, ka dīkstāves pabalstu varēs saņemt uzņēmumi, kuru apgrozījums salīdzinājumā ar pēdējiem trim mēnešiem krities par 20%. Taču šonedēļ latiņu pacēla līdz 50%. Vairāki uzņēmumi, kas bija cerējuši uz šo pabalstu, tagad rēķina, ka neatbilst prasībām. 

Viens no viņiem ir restorāna īpašnieks, šefpavārs Endijs Bērziņš: “Mēs nevarēsim saņemt pabalstus, un mums nav arī fiziski naudas, ko izmaksāt. Man nav kaut kāda atvilktne, kuru atvelku vaļā un izmaksāju. Četras dienas pirms mēneša beigām tiek mainīti spēles noteikumi. Ja es zinātu šādus spēles noteikumus, es skaidri un gaiši pateiktu, ka trešdaļu no darbiniekiem es aizsūtītu uz bezdarbniekiem.”

Viens no Latvijas lielākajiem ēdināšanas uzņēmumiem “Baltic Restaurants Latvia” nodrošina ēdienreizes skolās un bērnudārzos. Uzņēmuma valdes loceklis Guntis Bredovskis uzsver, ka, nemainoties atbalsta nosacījumiem, nevarēs nodrošināt nedz darbu, nedz dīkstāves pabalstu 250 uzņēmuma darbiniekiem. 

“Cipari ir briesmīgi. Ja mēs ņemam “Baltic Restaurants”, tad pret pagājušo gadu, kaut vai augusts, septembris, oktobris, ir ar -50%. Un mēs nekvalificējamies dīkstāvei. Mūsu darbinieki nav tiesīgi saņemt pabalstu, atbalstu. Ja mēs runājam par 50% par kvalifikāciju dīkstāvi, tad tas ir neiespējami lielākajai daļai kvalificēties, jo tad jābūt kritumam pret pagājušo gadu ap 80%. Tas nozīmē, ka tas ir gandrīz beigts uzņēmums, kuram tūlīt būs gals, uzņēmums, kas ir pilnībā atteicies strādāt,” skaidro Bredovskis.

Augustā izglītības iestādes bija slēgtas, bet iestāžu darbinieku ēdināšana vēl nebija atjaunota, jo daudzi strādāja attālināti, skaidro ēdināšanas uzņēmuma vadītājs. Līdz ar to vairāki uzņēmumi, lai arī piedzīvo kritumu, nevarēs saņemt atbalstu.  

“Tūrisma nozarē ir spēlētāji, kuriem apgrozījums nokrita jau martā un nekad tā īsti nav atguvušies šajā laikā. Kā, piemēram, tūrisma aģentūras vai Rīgas viesnīcas, kas varbūt dažus mēnešus varēja darboties, bet nekādā veidā nesasniedza iepriekšējā gada apjomu. Ja viņiem martā apgrozījums nokrita par 90%, sagaidīt, ka viņiem šobrīd nokritīs vēl par 50%, tas arī ir tā…” saka Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Ekonomikas ministrijā skaidro, ka spēles noteikumi mainīti, lai atbalstu varētu saņemt pēc iespējas vairāk uzņēmumu. Atšķirībā no pavasara tagad uzņēmumi netiek grupēti pa nozarēm. Turklāt uz dīkstāves pabalstu var pieteikties arī pašnodarbinātie un patentmaksātāji, kas nebija iespējams pavasarī.

“Atbalsta mehānismu mēs veidojām, ņemot vērā visas tās kļūdas, kas ir bijušas iepriekš. Uzreiz, jau no starta ir iekļauts atbalsts pašnodarbinātajiem, patentmaksātājiem, kas nebija pavasarī, lai viņi būtu nodrošināti ar iztikas līdzekļiem. Papildus ir atbalsts par katru bērnu, kas aug ģimenē – 50 eiro. Ja pāris dienās, balstoties uz epidemiologa ierosinājumiem, tiek pieņemti lēmumi ierobežot konkrētas nozares, tad pretī šiem cilvēkiem jābūt konkrētam atbalstam,” saka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (''KPV LV'').

Pašlaik izstrādāti trīs atbalsta mehānismi, kuri pēc izsludināšanas “Latvijas Vēstnesī” varētu stāties spēkā pirmdien, 30. novembrī. Dīkstāves pabalstam varēs pieteikties uzņēmumi, pašnodarbinātie un patentmaksātāji, kuriem novembrī un decembrī būs vērojams apgrozījuma kritums par 50%.

Dīkstāves pabalsts būs 70% no pēdējo trīs mēnešu vidējās bruto algas.  Pašnodarbinātajiem un autoratlīdzības saņēmējiem – 75%, bet patentmaksātājiem pabalsts būs 330 eiro. Dīkstāves pabalsta saņēmēji par katru apgādājamo papildus saņems 50 eiro.

Savukārt subsīdijas darba algām varēs saņemt uzņēmumi, kuriem apgrozījuma kritums būs bijis lielāks par 20%, salīdzinājumā ar pēdējiem trim mēnešiem. Valsts segs 50% no norādītās bruto algas darbiniekiem, bet atbalsta summa nedrīkstēs pārsniegt 500 eiro.

Trešais atbalsta mehānisms vēl nav apstiprināts, bet tas plānots kā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētas darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem. Tāpat paredzēts, ka valsts subsidēs darbavietas un piešķirs dīkstāves atbalstu visiem ar apgrozījuma kritumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti