Diskusija: Vai šobrīd ir labākais laiks, lai kļūtu par uzņēmēju? #21gsLatvija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai pārrunātu uzņēmējdarbības sākšanu krīzes laikā, trešdien, 29. jūlijā, plkst. 16.00 tiešsaistē norisinājās ceturtā #21gsLatvija diskusiju cikla saruna “Atvērti biznesam”. Diskusijai varēja sekot līdzi arī tiešraidē LSM.lv. 

Šobrīd cilvēki visā pasaulē saskaras ar projektu samazināšanos vai pilnīgu atcelšanu, kā arī uzņēmumu likvidāciju un darbaspēka atstādināšanu no amata. Ko darīt cilvēkiem, kas krīzi izjūt visspēcīgāk? Vai ir mainījies jauno uzņēmēju atbalsta saņemšanas process? Vai šobrīd ir īstais laiks īstenot sen izlolotu biznesa ideju? Kā pārkvalificēties un mainīt jau esošo uzņēmumu? Šos un citus jautājumus sarunas laikā apspriedīs diskusijas dalībnieki.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ceturtajā diskusiju cikla tiešsaistes sarunā "#21gsLatvija": Atvērti biznesam'' piedalījās Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietniece Madara Ambrēna; investīciju partneris "Superhero Capital" un "TechChill" valdes loceklis Ernests Štāls; uzņēmuma "Fiqsy" dibinātājs un vadītājs Māris Avotiņš; uzņēmēja un "Riga Tech Girls" vadītāja Anna Andersone; izdevniecības "Sava grāmata" un interneta veikala Buki.lv īpašnieks Atis Baumanis. Diskusiju vadīja inovāciju stratēģiju uzņēmuma "Helve" partnere un "TechChill" valdes locekle Marija Ručevska.

Tiešsaistes sarunas laikā eksperti pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības sākšanu krīzes laikā - aktuālās biznesa tendences un ideju ilgtspējība, investoru un finansējuma piesaiste, valsts atbalsts un tā saņemšana, talantu pieejamība Latvijā, uzņēmējdarbības nozares maiņa un pārkvalificēšanās, nepieciešamais biznesa domāšanas veids šī brīža pasaules procesu virpulī un citas būtiskas lietas. 

Ņemot vērā pēdējo mēnešu notikumus, cilvēki visā pasaulē saskaras ar projektu samazināšanos vai pilnīgu atcelšanu, kā arī uzņēmumu likvidāciju un darbaspēka atstādināšanu no amata. Finanšu ministrija, apkopojot datus, ir secinājusi, ka pēc desmit gadu stabila krituma pasaules notikumu rezultātā bezdarba līmenis Latvijā šogad atkal uzrāda pieaugumu. Šobrīd reģistrētais bezdarbs pārsniedz 8%, taču, ietverot arī personas, kas kvalificējās dīkstāves pabalstam, faktiskais bezdarba līmenis sasniedz pat 13% atzīmi. Balstoties uz statistikas datiem, tik augsts bezdarbs Latvijā pēdējo reizi tika piedzīvots 2013. gadā. Latvijā Covid-19 krīzes pirmajā nedēļā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) saņēma 10 ziņas par kopējo atlaižamo darbinieku skaitu, kas sasniedza 1660 personu atzīmi, bet līdz pat 22. maijam bezdarbnieku skaits palielinājās par 17 tūkstošiem jeb 29%.

Biznesa uzsākšana krīzes apstākļos jau pierādījās 2008. gadā, kad dažādi šobrīd jau globāli atpazīstami un eksportējoši uzņēmumi tikai uzsāka savu darbību, bet šodien dod būtisku pienesumu Latvijas ekonomikā. Tāpat šāda tendence tika novērota arī citur pasaulē, kad savu darbību uzsāka šobrīd tādi plaši pazīstami uzņēmumi kā "Airbnb", "Uber", "Spotify" un citi milži. Jau šobrīd aktīvi tiek izstrādāti risinājumi, kas īsā laika posmā ir kļuvuši aktuāli, piemēram, digitālizācijas un tiešsaistes atbalsta jomā, ērtu attālināto platformu veidošana, aizsarglīdzekļi un veselības jomas inovācijas, un citas iespējas. Tiek paredzēts, ka tiks atklātas arvien jaunas vajadzības un nepieciešamie uzlabojumi, kas paver iespējas uzņēmējiem. 

Diskusiju organizē Ekonomikas ministrijas un inovāciju stratēģiju uzņēmums ''Helve''.

Diskusiju cikls "#21gsLatvija"

Ekonomikas ministrija un inovāciju stratēģiju uzņēmums "Helve" aicina ikvienu interesentu uz atvērto diskusiju ciklu #21gsLatvija, lai runātu par Latvijas starptautiskās konkurētspējas attīstības lielākajiem izaicinājumiem. Diskusiju mērķis ir rast un analizēt risinājumus, lai nodrošinātu Latvijas nākotnes attīstību un stratēģisko konkurētspēju starptautiskā līmenī. Diskusiju cikls norisinās tiešsaistē no jūnija līdz augusta beigām.

--

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti