Panorāma

Reirs par darba devēju, gan darba ņēmēju atbalstu

Panorāma

Kā jūtas ar Covid-19 saslimušie?

Dīkstāves pabalstus maksās vairāk nekā 70 000 darbinieku

Dīkstāves pabalstu izmaksās darbiniekiem 40 nozarēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība apstiprinājusi sarakstu ar nozarēm, kuru uzņēmumu darbiniekiem valsts maksās dīkstāves pabalstus Covid-19 radītās krīzes dēļ. Kopumā pabalsti attieksies uz 40 nozarēm. Pārsvarā atbalstāmās nozares saistītas ar tūrismu, ēdināšanu, izklaidi, sportu un kultūru. Uzņēmēji gan šādu pieeju kritizē un cer, ka uz dīkstāves pabalstiem varēs pretendēt arī citi krīzes skartie uzņēmumi.

ĪSUMĀ:

  • Dīkstāves pabalsti būs 40 nozarēs.
  • Pabalsts pienākas uzņēmumiem un to darbiniekiem, kuru ieņēmumi samazinājušies uz pusi.
  • Uzņēmēji ar sarakstu nav apmierināti.
  • Valdība norāda, ka turpinās vētīt nozares, kurām vajag pabalstus.
  • Lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, darba devējam jāvēršas VID.

Pabalstus izmaksās 40 nozarēs

Ekonomikas ministrijā informēja, ka Latvijā Covid-19 negatīvo ietekmi uz ekonomiku sākotnēji vistiešākā veidā izjūt transporta, tūrisma un viesmīlības nozare, izklaides, izmitināšanas un ēdināšanas nozares, kā arī izglītības sektors.

Ministru kabineta apstiprinātais atbalsta mehānisms attieksies uz kopumā 40 nozarēm, kurās darba devējiem sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija un kuriem ir piemērojami likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” noteiktie pasākumi un īpašie atbalsta mehānismi.

Atbalsta mehānisms paredz izmaksāt dīkstāves pabalstu to krīzes skarto nozaru uzņēmumu un uzņēmumu darbiniekiem,

kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 izplatības rezultātā 2020. gada martā ir samazinājušies vismaz par 50%, salīdzinot ar 2019. gada martu.

Dīkstāves pabalsts tiks izmaksāts 75% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par pēdējo 6 mēnešu periodu pirms ārkārtas situācijas vai atbilstoši par darbinieka faktiski deklarētajiem datiem pēdējos 6 mēnešos, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi. Ar dīkstāves pabalstu paredzēts kompensēt neizmaksātās darba algas, sākot ar šī gada 14. martu. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

 

 

Uzņēmēji iebilst pret nozaru sadalījumu

Uzņēmēji gan nozaru principam iebilst, jo krīze ietekmē visus. Uz to norāda kravu pārvadājumu kompānijas “Kurbads un Ko” valdes priekšsēdētājs Andis Pikāns. Lai gan atsevišķiem kravu pārvadātājiem bizness nav apstājies, “Kurbads” pārvadā tieši vieglās automašīnas, un tagad liela daļa mašīnu rūpnīcu ir apstājušās. Līdz ar to 80% “Kurbada” autovedēju nekust ārā no uzņēmuma autostāvvietas.

"Mums ir pāri par 100 darbiniekiem uzņēmumā, un protams, ka mūs tas nopietni skar, jo nav arī zināms, kad rūpnīcas atsāks darboties. Šobrīd par ko mēs domājam – ka mums būtu ļoti nepieciešams valsts atbalsts. Atlaist darbiniekus, tas būtu ļoti radikāls solis," stāstīja Pinkāns.

Četri no pieciem Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedriem aptaujā norādījuši, ka jau saskaras ar pieprasījuma kritumu vai to prognozē. Tas liecinot, ka problēmas ir faktiski visām nozarēm, norāda kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņš arī uzsver, ka ar dīkstāves pabalstiem uzņēmēju atbalstam nepietiks.

"Tas ir tāds kā ožamais spirts pielikts pie deguna, lai cilvēks pamostas no bezsamaņas, saprot, ko vispār darīt.

[..] Tālāk mums noteikti ir jādomā pie tādiem atbalsta rīkiem, lai maksātu nevis par nekā nedarīšanu, bet lai maksātu tiem uzņēmējiem, kuri redz iespējas turpināt darbu vai nu pārstrukturējoties, vai nu darot kaut ko pilnīgi citu," norādīja Endziņš.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka dīkstāves pabalstus pirmām kārtām paredzēts maksāt tiem, kuru biznesu apturējuši ārkārtējās situācijas ierobežojumi, nevis pats vīruss. Taču jau ceturtdien valdība varētu lemt par jauniem kritērijiem, kas dīkstāves pabalstu saņēmēju loku palielinātu. Pirmos dīkstāves pabalstus valsts izmaksās jau šonedēļ. 

Kā izmaksās dīkstāves pabalstus

Ekonomikas ministrijā informēja, ka, lai pieteiktos uz dīkstāves pabalstu, krīzes skarto nozaru darba devējs iesniedz pieteikumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanās sistēmā. Darbiniekam pašam nav nepieciešams vērsties VID, bet gan pie sava darba devēja. 

Dīkstāves pabalsta piešķiršanai darba devējam VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) būs jāiesniedz noteiktas formas iesniegums. To VID izskatīs piecu darba dienu laikā un, izpildoties Ministru kabineta noteikumos noteiktiem kritērijiem, dīkstāves pabalstu pārskaitīs uz darba devēja iesniegumā norādīto darbinieku kontiem kredītiestādēs vai pie maksājumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā.

Par dīkstāves pabalstu izmaksu VID informēs darba devēju EDS. Savukārt darbinieku par dīkstāves pabalsta izmaksu informēs darba devējs.

Darba devēju sarakstu, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstu, VID publicēs savā tīmekļa vietnē.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā uzņēmēji var zvanīt uz īpaši šim nolūkam izveidoto Valsts ieņēmumu dienesta atbalsta tālruni Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem 67120020, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā sadaļā “Sarakste ar VID”. Aktuālā informācija par Covid-19 atbalsta pasākumiem nodokļu jomā un iespēju tiem pieteikties pieejama VID tīmekļvietnē sadaļā “Covid-19”. 

Vienlaikus Ekonomikas ministrija pašlaik turpina darbu pie atbalsta instrumentiem, kas būs vērsti uz komersantu atbalstu ekonomiskās darbības atjaunošanai. 

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam Covid-19 vīrusam, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, arī ieviesti ierobežojumi uz robežām.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti