Covid-19: Saeima pieņem uzņēmēju un iedzīvotāju atbalsta paketi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeima steidzamības kārtā divos lasījumos atbalstīja vairākus grozījumus un valdības virzīto likumu Covid-19 izplatības dēļ grūtībās nonākušo uzņēmumu un to darbinieku atbalstam, tostarp dīkstāves pabalstus. Tāpat paredzēts slimības pabalsts Covid-19 slimniekiem, bet ne pašizolācijā esošajiem. Paredzēti arī vairāki atbalsta mehānismi, kas attieksies uz visiem uzņēmumiem.

ĪSUMĀ:

  • Īpašu valsts atbalstu paredz Covid-19 krīzes skarto nozaru uzņēmumiem.
  • Tiem nosaka tiesības pieteikties nodokļu brīvdienām.
  • Šo uzņēmumu darbiniekiem maksās dīkstāves pabalstus līdz 700 eiro.
  • Šos uzņēmumus atbrīvos no nomas maksas valsts un pašvaldību iestādēs.
  • Atbalsta mehānismi būs spēkā jau no ārkārtējā stāvokļa sākuma – no 12. marta.
  • Paredz arī atbalstu uzņēmumiem neatkarīgi no nozares.
  • Izmaiņas attiecas uz IIN avansa maksājumiem, PVN atmaksas kārtību un gada pārskatiem.
  • Ar Covid-19 saslimušajiem un karantīnā esošajiem slimības pabalstus apmaksās valsts.
  • Slimības lapu un pabalstu nebūs pašizolācijā esošajiem.
  • Krīzes dēļ grūtībās nonākušām ģimenēm pabalstus piešķirs pašvaldības, bet valsts tās daļēji kompensēs.
  • Tāpat uz laiku aizliedz azartspēles – gan spēļu zālēs, gan interaktīvajā vidē.

Nozares, kurās plāno atbalstīt Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā:

  • Pasažieru aviopārvadājumi
  • Izmitināšana viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās
  • Kempingu, atpūtas transportlīdzekļu laukumu un apdzīvojamo autopiekabju laukumu darbība
  • Restorānu, mobilo un citu ēdināšanas vietu pakalpojumi 
  • Bāru darbība
  • Kinofilmu producēšana, izplatīšana, demonstrēšana
  • Skaņu ierakstu producēšana
  • Citur neklasificētie profesionālie zinātniskie un tehniskie pakalpojumi
  • Automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings
  • Atpūtas un sporta priekšmetu iznomāšana un ekspluatācijas līzings
  • Ceļojumu biroju un tūrisma operatoru pakalpojumi
  • Pirmsskolas, sporta un ārpusskolas izglītība, arī kultūras izglītība
  • Izglītības atbalsta pakalpojumi un bērnu dienas aprūpes centru darbība
  • Mākslinieku darbība un mākslinieciskā jaunrade
  • Kultūras iestāžu, muzeju un vēsturisku objektu apmeklējumu vietu darbība
  • Sporta objektu un klubu, fitnesa centru darbība
  • Atrakciju un atpūtas parku darbība
  • Cita izklaides un atpūtas darbība

Atbalsts skartajām nozarēm

Atbalsta pasākumi paredzēti uzņēmumiem atsevišķās krīzes vairāk skartajās nozarēs. Tās likumā ir ieteiktas, bet valdībai būs jāizveido precīzs to saraksts un kritēriji atbalstam arī citu nozaru uzņēmumiem. Par to raisījās debates gan Saeimas komisijā, gan plenārsēdē, deputātiem rosinot neizdalīt atsevišķas nozares, bet noteikt tikai kritērijus atbalsta saņemšanai. Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”) pauda apliecinājumu, ka jau līdz aprīlim šis saraksts būs izsmeļošāks.

Saskaņā ar likumprojektu krīzes skarto nozaru uzņēmumiem būs tiesības pieteikties nodokļu brīvdienām. Tāpat var lūgt piešķirt termiņa pagarinājumu nokavētajiem nodokļu maksājumiem. Nodokļu administrācijai tos ir tiesības sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat krīzes skarto uzņēmumu darbiniekiem, kuri ir dīkstāvē, valsts kompensēs atlīdzību 75% apmērā no algas, paredzot griestus – 700 eiro. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Dīkstāves pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja tā saņemšanas laikā darba devējs pieņem darbā jaunus darbiniekus.

Valsts un pašvaldību iestādes, kā arī kapitālsabiedrības uz likuma darbības laiku atbrīvo krīzes skarto nozaru komersantus no nomas maksas vai lemj par nomas maksas samazinājumu. Tāpat varēs nepiemērot kavējuma procentus un līgumsodus samaksas kavējuma gadījumā, izņemot naudu par patērētajiem pakalpojumiem – elektroenerģiju, siltumenerģiju, ūdensapgādi un citiem īpašuma uzturēšanas pakalpojumiem.

Pašvaldības arī varēs pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa samaksas kārtību un 2020. gadā noteikt citus nodokļa samaksas termiņus.

Likumā noteiktie atbalsta mehānismi būs piemērojami no ārkārtējā stāvokļa sākuma – no 12. marta.

Lai gan likums ir paredzēts atbalsta sniegšanai uzņēmumiem, deputāti lēma uz likuma darbības laiku aizliegt organizēt azartspēles un izlozes. Turklāt atbalstīti divi pretrunīgi priekšlikumi: gan pieļaut izņēmumu  interaktīvajām azartspēlēm, skaitļu izlozēm un momentloterijām, gan paredzot aizliegumu interaktīvajā vidē. Juridiskais birojs brīdināja, ka ir riski par atbilstību Satversmei. Turklāt līdz ar izmaiņām nozarei var nākties lūgt valsts atbalstu, brīdināja vairāki deputāti.

Atbalsts visiem uzņēmumiem

Likumā paredzēti arī atbalsta pasākumi, kas tiks piemēroti neatkarīgi no nozares.

Saimnieciskā darba veicēji par 2020. taksācijas gadu varēs neveikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumus, sākot ar šī gada 1. janvāri. To varēs darīt brīvprātīgi.

Tāpat likums noteic kārtību, kādā atmaksās no šī gada 1. aprīļa līdz 31. decembrim pārmaksāto pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Gada pārskatu un konsolidēto gadu pārskata likuma subjekti, kā arī biedrības, nodibinājumi, un reliģiskās organizācijas drīkstēs iesniegt gada pārskatu vēlāk par normatīvajos aktos noteikto termiņu (attiecīgi par 3 vai 4 mēnešiem).

Paredzēts palielināt rezerves kapitālu valsts attīstības finanšu institūcijai "Altum", lai krīzes skartie uzņēmumi varētu izmantot kādu no atbalsta instrumentiem – kredītu garantijas, aizdevumus krīzes risinājumiem. Finansējuma apmēru un tā piešķiršanas nosacījumus noteiks Ministru kabinets.

Tāpat Saeima piektdien, 20. martā, grozīja Komerclikumu, ļaujot attālinātu dalību un balsošanu dalībnieku sapulcē. Tam gan noteikti vairāki nosacījumi.

Sociālais atbalsts 

Par trūcīgajiem atzītajiem iedzīvotājiem un ģimenēm, kas saņem maznodrošinātā atbalstu, ārkārtējās situācijas laikā šis statuss un attiecīgi pabalsti būs pagarināti automātiski. Iedzīvotāji, kuri vēlēsies no jauna pieteikties šādam atbalstam, iesniegumus var iesniegt elektroniski.

Savukārt

ģimenēm, kuras ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, pašvaldības piešķir kādu no valstī jau noteiktajiem pabalstiem.

Valsts apņemas šo iedzīvotājiem sniegto palīdzību, ko piešķirs pašvaldības, segt 50% apmērā, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai trīs mēnešus.

Automātiska pagarināšana uz sešiem mēnešiem paredzēta arī Invaliditātes likumā un attiecas uz invaliditātes statusa noteikšanu.

Izmainīti arī darbnespējas jeb slimības pabalstu saņemšanas noteikumi. Nodarbinātajiem, kuriem no 22. marta līdz 30. jūnijam slimības lapas izsniegtas saistībā ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā, no 22. marta slimības pabalstu piešķir no darba nespējas otrās dienas un tas būs 80% apmērā no algas. Noteikts, ka šādā gadījumā izsniedzama darbnespējas lapa B, ko apmaksā valsts. 

Savukārt iedzīvotājiem, kuri pēc atgriešanās no ārzemēm atrodas pašizolācijā, slimības lapas neizsniegs un attiecīgi pabalstus neizmaksās.

Par šo deputātiem gan nebija vienprātības. Opozīcijas parlamentārieši rosināja pašizolācijā esošajiem paredzēt tādu pašu slimības lapu kā karantīnā esošajam, vienlaikus atzīstot - tā būs liela slodze valsts budžetam.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam koronavīrusam Covid-19, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, arī ieviesti ierobežojumi uz robežām.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti