Ciprs lūdz Eiropas Parlamentu pievienoties Grieķijas kreditoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien lūdza Eiropas Parlamentu (EP) pievienoties aizdevēju grupai, kas uzrauga nesen apstiprināto starptautisko glābšanas aizdevumu valstij.

Lūgumu Ciprs izteica laikā, kad eirozonas finanšu ministri formāli apstiprināja pirmā maksājuma no 86 miljardu eiro lielā aizdevuma veikšanu, kas ļaus Grieķijai noteiktajā termiņā ceturtdien izpildīt nozīmīgus kredītu atmaksas pārskaitījumus.

Ciprs savu lūgumu izklāstījis vēstulē EP prezidentam Martinam Šulcam.

"Es lūdzu tiešu un pilnīgu EP iesaisti - kā piektajam spēlētājam tā dēvētajā aizdevēju četrotnē - regulārajā pārskata procesā par aizdevuma vienošanās izpildi," teikts Cipra vēstulē.

Aizdevēju četrotne ietver Eiropas Komisiju, Eiropas Centrālo banku, Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Savienības glābšanas fondu - Eiropas Stabilitātes mehānismu.

"Uzskatu par politiski nepieciešamu, ka vienīgā Eiropas institūcija ar tiešu tautas mandātu rīkojas kā galējais garants ekonomiskās politikas Eiropā demokrātiskajai atbildībai un sakritībai," piebilda Grieķijas premjers.

Tāda iesaiste ir daļa no parlamenta mandāta, rakstīja Ciprs, atsaucoties uz regulējumu par ekonomikas un budžeta jautājumu uzraudzību bloka dalībvalstīs, kas "piedzīvo vai riskē piedzīvot nopietnas grūtības finanšu stabilitātes ziņā".

Anonīms avots Grieķijas valdībā atklāja, ka Ciprs trešdien telefoniski ir sazinājies ar Šulcu un EP prezidents "pozitīvi apsveicis prasību", sakot, ka tādu lūgumu jau ir formulējušas vairākas politiskās grupas parlamentā.

Jau vēstīts, ka eiro zonas finanšu ministri trešdien oficiāli apstiprināja pirmā maksājuma 23 miljardu eiro apmērā piešķiršanu Grieķijai no 86 miljardu eiro lielā trešā starptautiskā aizdevuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti