Panorāma

Kā alkoholu ierobežo Baltijas valstīs?

Panorāma

N.Muižnieks bažīgs par cilvēktiesību ievērošanu

Vai "Liepājas metalurgs" šogad atsāks darbu?

Cer līdz gada beigām atjaunot LM darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kaut arī iepriekš jaunie “Liepājas metalurga” (LM) īpašnieki pauda gatavību ražošanu uzņēmumā atsākt jau novembrī, pašlaik ir skaidrs, ka uz rūpnīcas iedarbināšanu nāksies pagaidīt. Galvenie kavēšanās iemesli saistīti ar ieilgušo līgumu slēgšanu starp investoriem un kreditoriem. Puses gan pauž pārliecību, ka galīgo vienošanos izdosies panākt jau šonedēļ.

Līdz gada beigām, kas ir pēdējais izziņotais termiņš ražošanas atsākšanai “Liepājas metalurgā”, atlicis vien nedaudz vairāk par mēnesi, tomēr rūpnīcu cehos aizvien valda klusums.

Kaut Ukrainas “KVV Group” iemaksājusi gan miljonu eiro lielo drošības naudu, gan darījumu kontā kā pirmo maksājumu ieskaitījusi 20,5 miljonus eiro, ražotne to īpašumā aizvien nav nonākusi.

Viens ir pirkuma līgums, bet ir dokumentu pakete, kas ir jāparaksta ar nodrošinātajiem kreditoriem un te nereti sanāk, ka ir juridiskas nianses, par ko puses nespēj vienoties saprātīgā laikā,” norāda „Liepājas metalurga” maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Ukrainas investoru pārstāvji norāda, ka tik ilgi, kamēr nav pārņemti aktīvi, nav iespējams nedz pieņemt atpakaļ darbā strādniekus, nedz slēgt līgumus ar izejvielu piegādātājiem un klientiem. Klēpī saliktām rokām "KVV Group" pārstāvji šo laiku gan nav sēdējuši un atraduši produkcijas noieta tirgus. Kur tie būs, atklāts netiek.

Tiesa, aktīvu pārņemšanas juridisko jautājumu risināšana ir tikai viena no problēmām. Otra ne mazāk svarīga ir saistīta ar ražotnei nepieciešamo skābekļa padeves bloku, kas KVV grupai netika pārdots vienā paketē ar bankrotējušā uzņēmuma pamatražotni.

Es gribu palaist rūpnīcu pilnā apmērā. Protams, ja neatrisināsies jautājums par skābekļa bloku, tad tiks palaista tikai viena velmēšanas līnija. Citādi nevar. Pretējā gadījumā iestāsies ziema, un tad jau būs pavisam bēdīgi ne tikai no finansiālā aspekta, bet bēdīgi pašai rūpnīcai. Es esmu pieņēmis lēmumu atjaunot rūpnīcas darbu līdz šīs ziemas salam,” skaidro "KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklis Igors Kovaļenko.

Līdz šim "Liepājas metalurgu" ar metāla kausēšanas krāsnīm nepieciešamo skābekli apgādāja uzņēmums  "Elme Messer Metalurgs", kurā nu jau bankrotējušajam uzņēmumam piederēja nedaudz vairāk kā 11% akciju. Līdz ar "Metalurga" pamatražotnes iegādi KVV grupa sākusi sarunas arī par skābekļa rūpnīcas pirkšanu.

Vienošanās par darījumu gan vēl nav panākta. Tai pašā laikā, neraugoties uz kavēšanos, gan Velmers, gan "KVV Group" pārstāvji cer, ka visas vienošanās izdosies panākt jau šonedēļ. Tādā gadījumā ražotnes iedarbināšana varēs notikt jau pēc divām - trim nedēļām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti