Caur Igaunijas bankām, iespējams, atmazgāts daudz vairāk par iepriekš lēsto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Igaunijas policija lēš, ka laika posmā no 2011. līdz 2016.gadam Igaunijas bankas bija iesaistītas aizdomīgos darījumos, galvenokārt no Krievijas, par kopējo summu, kas pārsniedz 13 miljardus ASV dolāru, vēsta "Bloomberg"

Transakcijas gāja caur četrām atsevišķām shēmām, izmantojot nerezidentu kontus, tajā skaitā Krievijas vērtspapīru transakcijas kopš 2012.gada par kopējo summu vairāk nekā 7,3 miljardi eiro.

Finanšu policijas vadītājs Madis Reimands aģentūrai atzinis, ka ASV bāzēto kompāniju kontiem bija “nozīmīga loma”.  

Reimands sacīja, ka pašlaik nav pietiekami daudz pierādījumu kriminālprocesa sākšanai, bet finanšu policijas ikgadējā ziņojumā norādīts, ka ir svarīgi ieviest iespējas iesaldēt aizdomīgus aktīvus, ja nav pierādījumu to izcelsmei.

Par trijām shēmām jau vēstīja starptautisko mediju grupas izmeklēšana. Divos gadījumos Krievijas aktīvi tika izvesti cauri Moldovai, un Igaunijas bankām bija  darīšana ar 2 no 47 miljardiem ASV dolāru.

Trešajā shēmā uzņēmumi un valsts institūcijas pārveda vairāk nekā 3,9 miljardus dolāru uz nerezidentu korporatīvajiem kontiem Igaunijas bankās. Iepriekš lēsts, ka caur šo shēmu izvesti mazāki līdzekļi - 2,9 miljardi.

Ceturtā shēma saistīta ar Krievijas kompāniju daļu un akciju pārvešanu uz nerezidentu kontiem Igaunijas bankās, tālāk pārdodot caur vietējo finanšu sistēmu.

Iepriekš mediji norādīja uz “Danske Bank'' saistību ar trešo shēmu, bet Reimands atturējās runāt par konkrētām bankām. Viņš gan uzsvēra, ka pēdējā laikā finanšu uzraugu darbība faktiski izslēdza šādu shēmu rašanos risku.  

Igaunijas finanšu uzraugs 2015.gadā sodīja “Danske” bankas vietējo vienību saistībā ar naudas atmazgāšanu un apsver iespēju sākt citu izmeklēšanu pret banku, uzskatot, ka banka maldināja uzraugus, nesniedzot informāciju par savu klientu, kas saistīts ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina radinieku un cilvēkiem Krievijas  drošības struktūrās.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti