Budžeta deficīts pērn - 347 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts budžeta deficīts aizvadītā gada izskaņā bija 347 miljoni eiro jeb 1,4% no IKP. Savukārt vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds sasniedza 9,6 miljardi eiro jeb 40% no IKP, vēsta Centrālā Statistikas pārvalde.

Kopbudžeta deficīts bija 399 miljoni eiro.

Vispārējās valdības budžeta deficīts 2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, palielinājās par 174,9 miljoniem eiro jeb 0,7% no IKP.

Pārvalde norāda, ka, vērtējot vispārējās valdības apakšsektorus, jāsecina, ka būtiski palielinājies centrālās valdības budžeta deficīts.

Ja 2013. gadā centrālās valdības budžeta ieņēmumi un izdevumi bija sabalansēti, tad 2014. gadā situācija ir mainījusies, uzsver Centrālā statistikas pārvalde. 2014. gada deficīta palielinājumu sekmēja vienreizējs kapitāla pārvedums centrālās valdības saistību izpildei pret ERAB, kā arī izdevumu palielinājums atlīdzībai un sociālajiem pabalstiem.

CSP: Vispārējās valdības budžeta deficīts sadalījumā pa apakšsektoriem 2011. – 2014. gadā, % no IKP

Savukārt budžeta deficīta samazinājums veidojies abos pārējos vispārējās valdības apakšsektoros, īpaši sociālās apdrošināšanas fonda apakšsektorā.

Sākot ar 2014. gadu centrālā valdība transfertu veidā finansē pensiju piemaksas, kas tiek maksātas no sociālā apdrošināšanas fonda. Pašvaldību apakšsektora budžeta deficīta samazinājumu ietekmēja ieņēmumu pieaugums no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un gandrīz nemainīgs izdevumu līmenis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti