Panorāma

Dānija lems par 800 karavīru nosūtīšanu uz Latviju

Panorāma

Konceptuāli atbalsta Civilās savienības likumu

Par Krievijas gāzi turpmāk būs jāmaksā tikai rubļos

Bez samaksas rubļos Putins draud apturēt gāzes piegādes Eiropas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijai “nedraudzīgajām valstīm”, neizpildot prasību maksāt par dabasgāzes piegādēm rubļos, Krievija to uzskatīs par saistību nepildīšanu un apturēs esošo līgumu izpildi, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins ceturtdien parakstījis dekrētu, kas nosaka jaunu kārtību, kā par Krievijas gāzes piegādēm būtu jānorēķinās “nedraudzīgām valstīm”. Šo valstu sarakstā ir visas Eiropas Savienības dalībvalstis, arī Latvija.

Krievija vēlas, lai šīs valstis par Krievijas gāzi turpmāk norēķinātos Krievijas rubļos.

“Lai iegādātos Krievijas dabasgāzi, viņiem būs Krievijas bankās jāatver konts rubļos.

Tieši no šiem kontiem jāveic samaksa par gāzi, kas tiks piegādāta, sākot no rītdienas, 1. aprīļa,” teica Putins.

Kremļa saimnieks piedraudēja, ka atteikums izpildīt šo shēmu un maksāt par gāzi ar Krievijas rubļiem tikšot uzskatīts par saistību nepildīšanu, un tādā gadījumā tiks apturēta esošo līgumu izpilde.

“Esošie līgumi par gāzes piegādēm tiks apturēti, ja pircēji no nedraudzīgajām valstīm neizpildīs jaunos apmaksas nosacījumus,” paziņoja Putins.

Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti”, atsaucoties uz dokumenta tekstu, gan norāda, ka lēmums attiecas tikai uz tām gāzes piegādēm, ko “Gazprom” piegādā pa cauruļvadiem. Par banku, kas pilnvarota apkalpot ārzemju klientu norēķinus par Krievijas gāzi, izraudzīta “Gazprombank”.

Lai saņemtu norēķinus par gāzi, Krievijā valdošais režīms izdomājis sarežģītu shēmu, kas faktiski tāpat ļautu gāzes pircējiem veikt norēķinus eiro vai ASV dolāros. Samaksa par gāzi ārvalstu valūtā tiktu ieskaitīta "Gazprombank", kas savukārt šo valūtu pārdotu Maskavas biržā un nopirktu Krievijas rubļus, ko tad arī uzskatītu par veikto maksājumu.

Šonedēļ, gaidot Krievijas amatpersonu skaidrojumus par prasību norēķiniem ar gāzi izmantot rubļus, akciju sabiedrības "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis norādīja, ka saistībā ar Krievijai noteiktajām sankcijām "Latvijas gāze" ar Krieviju drīkst norēķināties tikai par dabasgāzi. "Mums nav atļauts sankciju ietvaros veikt kaut kādus finanšu darījumus ar Krievijas finanšu institūcijām. (..) Pat tad, ja kāda Eiropas kompānija gribētu šobrīd pārskaitīt naudu "Gazprom" bankai, lai varētu veikt konvertāciju un pēc tam norēķinātos par gāzi,

mums šādas transakcijas nav atļautas," norādīja Kalvītis.

Vācijas un Francijas pārstāvji jau noraidījuši Krievijas prasības par gāzi maksāt ar rubļiem; šīs valstis uzsver, ka negrasās pakļauties Krievijas šantāžai.

"Šis dekrēts, ko Putins esot parakstījis, tas jau skar ne tikai Latviju. Tas skar visu Eiropu," norāda Latvijas valdības vadītājs Krišjānis Kariņš. "Un pareizā atbilde būtu kopīga Eiropas atbilde. Esmu runājis ar Eiropas Komisijas prezidenti fon der Leienas kundzi. Viņa apstiprināja, ka komisija tagad sasauc kopā cilvēkus, lai runātu par enerģētiku un arī par sankcijām, un strādā pie kopīgas Eiropas atbildes."

Kariņš uzsver, ka Latvijai šobrīd nav jāuztraucas par iespējamo gāzes deficītu.

"Latvijā mums ir gāze Inčukalna krātuvē. Mums šobrīd nedraud nekādi pārrāvumi, nekāda nepietiekamība. Tātad mēs strādāsim, redzēsim, bet mums tuvākajā laikā no apgāžu viedokļa nekādu draudu nav."

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Eiropa plāno samazināt atkarību no Krievijas dabasgāzes piegādēm. Eiropas Savienība un ASV vienojušās par papildu sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm. Vācija apņēmusies mazināt Krievijas naftas importu.

Savukārt Krievijas vadītājs Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija par gāzes piegādēm "nedraudzīgām valstīm", tostarp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, maksājumus pieņemšot tikai rubļos. Viņš esot uzdevis šīs izmaiņas ieviest nedēļas laikā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Vācijas kanclers Olafs Šolcs noraidīja Krievijas prasību maksāt par Krievijas gāzi rubļos, uzsverot, ka nepakļausies Krievijas šantāžai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti