Panorāma

Likuma grozījumi "Liepājas metalurga" dēļ?

Panorāma

Gaisotne Briselē liecina, ka Latviju uzaicinās iestāties eirozonā

Baltijas premjeri spriež par "Rail Baltic" un Visaginas AES

Baltijas premjeri vienojas turpināt Visaginas AES ekonomiskās pamatotības izvērtēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Īpašā Lietuvas darba grupa ir pabeigusi darbu pie Visaginas atomelektrostacijas projekta izvērtējuma. Tagad šis izvērtējums ir jāpēta trīs Baltijas valstu ekspertiem. Tā ceturtdien pēc tikšanās ar Igaunijas un Latvijas premjeru sacīja Lietuvas valdības vadītājs Aļģirds Butkevičs.

„Es domāju, ka speciālisti un eksperti izvērtēs šos darba grupas secinājumus, jo šis ziņojums ir ļoti apjomīgs. Un es domāju, ka gala lēmums tiks pieņemts ekspertu līmenī. Un viņi ieteiks politiķiem, ko turpmāk darīt ar šo projektu,” sacīja Butkevičs.

Savukārt Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V) piebilda, ka izšķirošais kritērijs būs Visaginas atomelektrostacijas projekta finansiālais izdevīgums: „Viens no darba grupas secinājumiem ir saistīts ar šī projekta ekonomisko pamatotību. Līdz ar to mēs pašreiz vienojāmies, ka ekspertiem ir jāturpina darbs, balstoties uz šiem darba grupas secinājumiem, pie ekonomiskās pamatotības izvērtējuma, kas arī būs faktiski būtiskākais jautājums projekta tālākajā virzībā.”

Iepriekš Butkevičs izteicies, ka galīgais lēmums par Visaginas AES varētu tikt pieņemts pirms noteiktā laika, kas ir 1.oktobris. Lietuva arī rosinājusi izveidot Baltijas valstu kopuzņēmumu, kam būtu jāpieņem galīgais lēmums, vai celt jaunu Visaginas AES, iepriekš veicot nepieciešamos aprēķinus un analīzi.

Iepriekšējās, premjera Andrjus Kubiļus vadītās valdības izstrādātais projekts paredz, ka jaunu atomelektrostaciju ar 1350 megavatu jaudu Baltijas valstu energokompānijas kopā ar Japānas kompāniju "Hitachi" uzceltu līdz 2020.-2021.gadam.

Konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām, piedalījās 52,58% vēlētāju. Projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% iebilda pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti