ASV sankcijas pret Lembergu: FKTK skaidro, kā jārīkojas Latvijas bankām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV sankciju sarakstā iekļautajam Aivaram Lembergam un līdz ar viņu četrām organizācijām Latvijas bankas drīkst sniegt pakalpojumus pastiprinātā uzraudzības režīmā. Turklāt Lembergam pieejamās izmaksas tiks ierobežotas ar pamatvajadzībām nepieciešamo. Tā medijiem skaidroja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

ĪSUMĀ:

  • Pēc ASV sankciju noteikšanas Lembergam FKTK veido plānu, kā tās piemērot.
  • Bankas identificē, vai Lembergs atrodas viņu apkalpošanā, un pagaidām atturas no apkalpošanas.
  • Tagad bankas pastiprinātā uzraudzībā atsāk apkalpot Lembergu un minētās organizācijas.
  • Lembergam būs limitētas izmaksas no saviem bankas kontiem pamatvajadzību segšanai.
  • Bankām jāapzina personas, kas darbojas Lemberga kontrolē un interesēs. 
  • Pakalpojumus sankcijām pakļautajām organizācijām drīkst sniegt 30 dienas - līdz 2020. gada 8. janvārim.

Veido plānu sankciju piemērošanai

Bankas pastiprinātas uzraudzības režīmā apkalpos Lembergu un sankcijām pakļautās iestādes
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

Uz Latviju attiecināmus sankciju režīmus var iedalīt divās grupās. Pilnībā obligāti ievērojamas ir ANO Drošības padomes un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas. Cita grupa ir ES un NATO valstu nacionālās sankcijas, kuru piemērošanā Latvijai ir daudz lielāka brīvība, skaidroja Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore Kristīne Līce.

Atbildīgā institūcija, kas var noteikt kritērijus, kuras sankcijas uzskata par būtiskām un kā tās piemēro, Latvijā ir FKTK.

Pret Aivaru Lembergu vērstās ASV sankcijas ir otrajā minētajā sankciju grupā, un FKTK pašlaik strādā pie plāna, kā tās ir piemērojamas. FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile norādīja, ka šāda veida sankcijas, kur noteiktas kādam Latvijas pilsonim vai Latvijā strādājošajām kompānijām, ir bezprecedenta gadījums.

Purgaile skaidroja, ka, saņemot paziņojumu par konkrētu personu iekļaušanu sankciju sarakstā, tika informētas bankas, lūdzot caurskatīt to klientu bāzi un identificēt, vai Lembergs atrodas viņu apkalpošanā, un atturēties no finanšu pakalpojumu sniegšanas, kamēr nav pilnīgas skaidrības.

Trešdien, 11. decembrī, FKTK tikās ar visām bankām, informējot par tālākām sekojošām rīcībām. Tam sekoja vēstule visam finanšu sektoram, izskaidrojot, kas tālāk jādara visām finanšu institūcijām.

Pašlaik FKTK arī strādā pie izmaiņām normatīvajos dokumentos, kas paredz darbības, apkalpojot sankcijām pakļautās personas.

30 dienas sadarbības pārtraukšanai 

Attiecībā uz četrām juridiskajām personām, kas minētas ASV sankciju lēmumā par Lembergu, piemērota tā dēvētā ģenerālā licence, saskaņā ar kuru lēnām jāpārtrauc sadarbība ar tiem.

Finanšu iestādes var turpināt sadarboties ar šīm juridiskajām personām uz jau esošu līgumu pamata, bet nevar sākt jaunus pakalpojumus.

Purgaile atzina, ka visjūtīgākais jautājums ir par Ventspils brīvostas pārvaldi, bet valdība jau cenšas panākt Lemberga ietekmes izslēgšanu no brīvostas. Galamērķis – vērsties pie sankciju izdevējiem un pierādīt, ka osta nav pelnījusi būt sankciju sarakstā. Visas institūcijas sekmīgi darbojas, lai to sasniegtu, piebilda FKTK vadītāja.

Savukārt attiecībā uz sankcijām pret Aivaru Lembergu un personām, kuras atrodas viņa tiešā kontrolē, tostarp uzņēmumiem, galvenais smagums būs uz bankām, atzina FKTK vadītāja. Bankām ir noteikts izvērtēt un saprast, vai Lembergs ietekmē citas personas vai uzņēmumus. Bankas veic padziļinātu izvērtēšanu.

Balstoties uz savākto informāciju, bankas piemēros pastiprinātu uzraudzības režīmu organizācijām, kas atrodas Lemberga kontrolē. Arī uz tām attiecina sankciju prasības.

“Sankciju mērķis ir izslēgt, mazināt Aivara Lemberga ekonomisko un politisko ietekmi. Mērķis nav paralizēt kādu uzņēmējdarbību vai Latvijas ekonomiku. Tas nozīmē, ka Latvijas finanšu iestādes rīkosies piesardzīgi,” sacīja Purgaile.

No ceturtdienas, 12. decembra, bankas atsāk sniegt finanšu pakalpojumus Lembergam un sankciju sarakstā minētajām organizācijām, bet pastiprinātā uzraudzības režīmā, sacīja Purgaile.

Finanšu pakalpojumi tiek sniegti tādā apmērā, lai nodrošinātu pamatdarbībai nepieciešamo maksājumu veikšanu. Bankām gan jāveic katra maksājuma padziļināta izpēte.

FKTK vadītāja precizēja, ka Ventspils brīvostas pārvaldei konti nav slēgti, taču bankas atturas tai sniegt finanšu pakalpojumus. Bet, atsākot apkalpošanu pastiprinātā uzraudzības režīmā, bankām ir pienākums apzināt personas, kas darbojas Lemberga kontrolē un interesēs.

Lembergam būs iespēja paturēt pamata kontu un tajā saņemt pamatieskaitījumus, arī pensiju no valsts. Taču vienlaikus paredzēts limits pamatvajadzību segšanai, tostarp komunālajiem maksājumiem, veselības aprūpei un pamata juridiskajiem pakalpojumiem, skaidroja FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktora vietnieks Kristaps Markovskis.

“Katrā gadījumā tiks izvērtēts, lai pārliecinātos par to, vai tas ir nepieciešams pamatvajadzību segšanai un netiek izmantots citādā veidā, teiksim, lai izvestu līdzekļus. Ļoti būtisks jautājums arī par apmēru. (..) Tas katrā individuālā gadījumā tiks vērtēts,” norādīja Markovskis.

KONTEKSTS:

Amerikas Savienotās Valstis iekļāvušas  Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, liecina ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojums. Tajā Lembergs nosaukts par oligarhu; uzskaitīti iemesli iekļaušanai sarakstā.

Vēl sankciju sarakstā iekļautas  četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Lai novērstu sankciju ietekmi, valdība ārkārtas sēdē vienojās vēstulē Saeimas komisijai rosināt Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Attiecīgie grozījumi paredzēti likumā "Par ostām", par ko jālemj Saeimā. Plāno dibināt jaunu pilnībā valsts kontrolē esošu kompāniju ar 35 000 eiro pamatkapitālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti