Rīta intervija

VID pārstāve Ilze Jankova par dienesta kļūdas dēļ izsūtītiem paziņojumiem

Rīta intervija

"Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš par autopārvadājumu nozari

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Ašeradens gatavs atteikties no ieceres par «zaļajiem sertifikātiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) vietā piedāvātos “zaļos sertifikātus” Ekonomikas ministrija (EM) gatava aizstāt ar nozares atbalsta tirgus mehānismu, intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs, "Vienotības" vadītājs Arvils Ašeradens.

Pēc konceptuālā ziņojuma iesniegšanas par OIK reformu Ekonomikas ministrija saņēma vairāk nekā simts iebildumus no ministrijām. Un pašlaik EM gatava “iet otro apli” – pabeigt darbu pie šī jautājuma ministrijā un pārrunāt to valdībā.

Pašlaik Saeimā tiek skatīt Elektroenerģijas tirdzniecības likums, un EM plāno izvirzīt jaunus mērķus, kas paredz trīs lietas. Pirmkārt,

trīs gados pāriet uz “zaļās enerģijas” atbalsta tirgus mehānismiem, kas līdz šim bija fiksēti.

Otrkārt, noteikt līmeni, kāds var būt enerģijas atbalstam – ne vairāk kā 0,3% no iekšzemes kopprodukta.

“Nākamais lielais jautājums, pie kā mēs tagad beidzam darbu – trīs gadu laikā pārtraucam atbalstu fosilajai enerģijai, kas sastādīja lauvas tiesu no OIK. Mēs skatāmies kārtību, kādā veidā mēs to darām,” sacīja ministrs.

Viņaprāt, lēmumu par OIK reformu varētu pieņemt vēl esošā valdība. Vēl gan jāpabeidz darbi pie virknes citu saistītu jautājumu. Piemēram, saistībā ar peļņas normu pārskatīšanu.

“Un pēdējais – mums jāizdiskutē premjera pieprasītais (..) [“zaļās enerģijas” atbalsta] tirgus mehānisms, jo mūs lūdz atteikties no “zaļajiem sertifikātiem” un mēs piekritām. Katrā ziņā to mēs arī pabeigsim."

KONTEKSTS:

Augusta sākumā speciāli izveidota darba grupa nāca klajā ar plānu OIK atcelšanai. Iecerēts atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, OIK jaudas maksājumu iekļaut pārvades tarifā un dažādos veidos ierobežot OIK saņēmēju peļņu, tādā veidā samazinot obligātā iepirkuma apjomu. Savukārt pēc trim gadiem OIK aizstātu “zaļie sertifikāti”.

Tomēr pret visām darba grupas iecerēm izskanēja virkne iebildumu, un premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) paziņoja, ka no OIK reformu plāna izņems priekšlikumu par "zaļajiem sertifikātiem". Tomēr vēl septembrī Ekonomikas ministrija plānoja atkārtoti valdībai piedāvāt OIK maksājumu aizstāt ar "zaļajiem sertifikātiem", ziņoja aģentūra LETA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti