Rīta intervija

Nils Konstantinovs: Palīdzības programma pusaudžiem nepieciešama arī reģionos

Rīta intervija

Žaneta Ozoliņa: Rīgas konferencē Latvijai svarīgi parādīt, ka esam globāls spēlētājs

Mārtiņš Panke: Investīciju piesaisti Latvijai sekmētu pašvaldību lielāka ieinteresētība

Ārvalstu investoru padome: Latvijas stiprā puse ir zinoši un atbildīgi cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai piesaistītu vairāk investīciju, Latvijai vajadzīgs skaidrs un nemainīgs piedāvājums par to, kas ir mūsu stiprā puse, intervijā Latvijas Radio stāstīja Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektors Mārtiņš Panke. Atbildot uz jautājumu par to, kas tad ir Latvijas stiprā puse, Panke teica, ka tas ir Latvijas cilvēkkapitāls.

Kaimiņvalstīm - Lietuvai un Igaunijai - pastāvīgi bijušas savas identitātes. Latvija centusies būtu finanšu centrs, tomēr tas nav izdevies. Tā stāstījusi, ka ir valsts, kura dzied, kā arī vēlējusies, lai to bauda nesteidzīgi. Proti, pēc Pankes teiktā, Latvija pārāk mainījusi uzsvarus.

Investori Latvijā novērtē cilvēkkapitālu. Mūsu valstī ir augsta darba kultūra, cilvēki ir atbildīgi, ar labām zināšanām un prasmēm. Pēc Pankes teiktā, Latvijā nākotnē varam radīt lielāku pievienoto vērtību, radot arī valsts tālāku attīstību.

Panke uzsvēra, ka lielākas pievienotās vērtība radīšana ir nesaraujami saistīta ar augstākās izglītības attīstību. 

Ārvalstu investoru padome Latvijā atzīmē 20 gadu jubileju. Panke norādīja, ka, salīdzinot ar 1999. gadu, kad investoriem ar valdību bija jārunā par ceļazīmju izvietošanu, sarunas par augstskolu pārvaldi nozīmē, ka ir noiet liels ceļš. Arī investīciju apmērs 20 gadu laikā gandrīz desmitkāršojies - no pusotra miljarda 1999. gadā līdz 16 miljardiem 2018. gadā.

Panke vēl piebilda, ka investoriem ir svarīga sadarbība visos līmeņos - ne tikai ar valsti, bet arī pašvaldībām. "Daudzos brīžos pietrūkusi pašvaldību interese investīciju piesaistē, darbavietu izveidē," sacīja Panke. Kā piemēru viņš minēja Rīgu. Tāpat arī investoriem svarīga ir prognozējamība - nodokļu sistēmu vajadzētu mainīt ne biežāk kā piecos gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti