Apvienotie Arābu Emirāti izdod licenci arābu reģionā pirmās atomelektrostacijas darbībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apvienotie Arābu Emirāti pirmdien paziņojuši, ka ir izsnieguši licenci Barakaha atomelektrostacijas darbībai, kas paredz nodrošināt ceturto daļu no visas valsts elektrības vajadzībām. Šī atomelektrostacija ir līdz šim pirmā arābu pasaulē, un Apvienotie Arābu Emirāti notikumu pasludinājuši par „jaunu nodaļu” ceļā uz miermīlīgas kodolenerģijas attīstību.

Apvienotie Arābu Emirāti izdod licenci arābu reģionā pirmās atomelektrostacijas darbībai
00:00 / 02:47
Lejuplādēt

Apvienotajiem Arābu Emirātiem ir ievērojamas enerģijas rezerves, taču 10 miljonu iedzīvotāju lielā valsts ir veikusi milzīgas investīcijas alternatīvu enerģijas avotu, tostarp saules enerģijas attīstībā. Jau pirms trīs gadiem darbs bija jāsāk arī Persijas līča piekrastē uz rietumiem no galvaspilsētas Abū Dabī esošajai Barakaha atomelektrostacijai. Tomēr viss negāja tik gludi, un šis process vairakkārt tika aizkavēts. Valsts ierēdņi to attiecināja uz drošības un normatīvajām prasībām.

Pirmdien Apvienotie Arābu Emirāti beidzot paziņojuši par licences izdošanu atomelektrostacijas darbībai. Nacionālais regulators ir izsniedzis licenci vienam no četriem stacijas reaktoriem. Abū Dabī varas iestādes janvārī paziņoja, ka stacija savu darbu pilnībā sāks dažu mēnešu laikā. Lai gan konkrēts datums vēl nav izziņots, tas notikšot drīz, un atlikušie trīs reaktori ir gandrīz gatavi darbībai.

Apvienoto Arābu Emirātu kroņprincis Muhameds bin Zajeds Al Najans tviterī norādīja, ka licences izsniegšana iezīmē jaunu sākumu: „Šodien tiek iezīmēta jauna nodaļa mūsu ceļojumā uz miermīlīgas kodolenerģijas attīstību, izsniedzot darbības licenci Barakaha stacijai. Gatavojoties nākamajiem 50 gadiem, lai aizsargātu savas vajadzības, mūsu lielākais spēks ir nacionālais talants.”

Brīdī, kad stacija darbosies pilnībā, četri reaktori spēs radīt vairāk nekā 5000 megavatstundu elektrības jeb 25% no visas valsts vajadzībām. Staciju, kuras izmaksas ir vairāk nekā 24 miljardi ASV dolāru, būvē Korejas kompānijas vadīts konsorcijs.

Jaunā atomelektrostacija ir līdz šim pirmā arābu pasaulē. Apvienotie Arābu Emirāti cer, ka stacija ne tikai ražos elektroenerģiju par konkurētspējīgām cenām, bet uzlabos valsts kā reģiona spēlētāja statusu, nostiprinot Apvienotos Arābu Emirātus kā tūrisma, banku un pakalpojumu centru. Tikmēr Saūda Arābija, kas ir pasaules lielākā naftas eksportētāja, paziņojusi, ka plāno uzbūvēt līdz pat 16 kodolreaktoriem.

Iedzīvotāji, kuri dzīvo 50 kilometru rādiusā no Barakaha atomelektrostacijas, ir instruēti par ārkārtas rīcību avārijas gadījumā. Apvienotie Arābu Emirāti ir centušies kliedēt bažas par drošību un vairākkārt paziņojuši, ka tās kodolambīcijas ir paredzētas miermīlīgiem mērķiem.

Kā atzīst analītiķi, atomelektrostacija ir daļa no valsts centieniem dažādot enerģijas ekonomiku, samazināt atkarību no fosilā kurināmā un projicēt savu tēlu kā reģionālo līderi zinātnes un tehnoloģijas jomā. Citu aktivitāšu vidū šeit minama arī pašmāju kosmosa programmas attīstība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti