«Apple» tirgus vērtība vienā dienā samazinājusies par desmito daļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV tehnoloģiju giganta "Apple" tirgus vērtība vienas dienas laikā samazinājusies par desmito daļu pēc tam, kad tas atzina, ka pieprasījums pēc tā ražotajiem viedtelefoniem krītas. Uzņēmums samazinājis "iPhone" pārdošanas prognozes, izceļot problēmas ar Ķīnas ekonomiskās izaugsmes tempiem, kā arī tirdzniecības strīdus starp Vašingtonu un Pekinu. "Apple" akciju vērtības straujais kritums izgaismojis investoru bažas par pēdējā desmitgadē tehnoloģiju tirgū dominējušā giganta turpmākās attīstības perspektīvām. 

«Apple» tirgus vērtība vienā dienā samazinājusies par desmito daļu
00:00 / 02:24
Lejuplādēt

ASV tehnoloģiju gigants "Apple" vēstulē investoriem atzinis, ka viedtelefonu "iPhone" pārdošanas apjoms aizvadītā gada pēdējā ceturksnī būs krietni zemāks, nekā iepriekš prognozēts. Uzņēmums ieņēmumu prognozi šim periodam samazināja par pieciem miljardiem ASV dolāru – līdz 84 miljardiem.

Šī bija pirmā reize pēdējo vairāk nekā 15 gadu laikā, kad "Apple" vēstulē investoriem pārskatīja savas ieņēmumu prognozes. Tas noveda pie strauja uzņēmuma vērtības krituma.

"Apple" akciju cena ceturtdien nokritās uzreiz par 10%, uzņēmuma tirgus vērtību samazinot par 75 miljardiem dolāru.

Vēl augustā "Apple" kļuva par pirmo privāto uzņēmumu, kura vērtība vērtspapīru tirgū pārsniedza triljonu dolāru, kaut kopš tā laika pozīcijas pamazām zaudētas. Pēc ceturtdienas krituma tas noslīdējis uz ceturto vietu aiz "Microsoft", "Amazon" un "Google" mātesuzņēmuma "Alphabet".

Notiekošais daudziem radījis jautājumus par Kalifornijā bāzētā tehnoloģiju giganta tālākās attīstības perspektīvām.

"Apple" norādīja, ka pie apcirptajām prognozēm par pārdošanas apjomiem daļēji vainojams Ķīnas ekonomiskās izaugsmes kritums, kā arī ASV un Ķīnas tirdzniecības strīdi.

Vēstulē akcionāriem "Apple" vadītājs Tims Kuks atzina, ka šie faktori, liekas, ietekmējuši arī patērētāju paradumus. Viņš atzina, ka problēmas ar pārdošanu ir galvenokārt Ķīnā, Honkongā un Taivānā, kas "Apple" nodrošina gandrīz piekto daļu ienākumu.

Kuks teica, ka zināmas problēmas attīstības tirgos tika prognozētas, taču ekonomikas apgriezienu samazināšanās Ķīnā izrādījās lielāka, nekā gaidīts. Kuks gan piebilda, ka problēmas novērojamas arī attīstīto valstu tirgos, kuros uz jaunākajiem telefonu "iPhone" modeļiem pārgāja mazāk klientu, nekā bija gaidīts.

Pēdējos mēnešos investoru vidē jau bijuši signāli par bažām par "Apple" nākotnes izredzēm. Tostarp par to, ka firmas jaunāko telefonu modeļu pārdošanas apjomi varētu būt zemāki, nekā gaidīts, tostarp lielās cenas dēļ, un tirgū sīvu konkurenci izrādot citiem viedtelefonu ražotājiem. Eksperti norāda, ka "Apple" var kaitēt arī Vašingtonas un Pekinas tirdzniecības strīdi, kas var novest pie Ķīnas patērētāju novēršanās no Savienoto Valstu zīmoliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti