Dienas ziņas

Putni ēd graudaugus agrāk nekā parasti

Dienas ziņas

Briselē – plaša jauniešu demonstrācija

Allažos un Lauberē paplašina cūku kompleksus

Allažos un Lauberē paplašina cūku kompleksus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Norvēģijas uzņēmums “Baltick Pork” plāno dubultot cūku vietu skaitu Mālpils novada Allažu un Ogres novada Lauberes cūku kompleksā. Pirms astoņiem gadiem Lauberes iedzīvotāji gan bija kategoriski pret kompleksa izbūvi pagastā. Šoreiz  sapulcē par paplašināšanos vienīgās iebildes bija par uzņēmumam “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) piederošo nesakārtoto ceļu, kas ved gar fermu.

Cūku nobarošanas komplekss ''Rukši'' ar 12 000 cūku vietu Ogres novada Lauberes pagastā savu darbību uzsāka  pirms astoņiem gadiem. Baidoties no smakām, par  uzņēmuma ienākšanu pagastā tolaik gan neviens nepriecājās. Iedzīvotāji piecus gadus vāca parakstus, rīkoja protesta akcijas un neizpalika arī tiesvedības. Iedzīvotāji panāca, ka cūku kompleksā tika izbūvēta arī koģenerācijas stacija.

"Nu smakas var pieciest. Es gan dzīvoju patālu, un apkārt man ir zaļā zona, bet šad tad es jūtu, ka nāk šī smaka otrā stāvā iekšā," teica lauberiete Maiga Livčāne. Tagad uzņēmums iecerējis paplašināties un palielināt atļauto cūku vietu skaitu līdz 30 000 , tomēr uzņēmuma teritorija paplašināta netikšot. Šāda ideja gan neesot jauna, un paplašināšanās notiekot arī otrā uzņēmuma ''Baltic Pork'' cūku kompleksā Allažos.

"Šogad mēs saņēmām pēdējās atļaujas, lai ''Krastmalu'' kompleksā mēs varētu turēt nevis 10 000 cūkas, bet gan 28 000, un šobrīd secīgi notiek paplašināšanās  Lauberē. Visas cūkas ir vietējam tirgum, jo Āfrikas cūku mēris mums ir kategoriski nogriezis eksportu," sacīja SIA''Baltic Pork'' pilnvarotais pārstāvis Andris Jēkabsons.

Uzņēmums sola, ka līdz ar paplašināšanos pieaugs arī darbavietu skaits un praktiski dubultosies no vietējiem lauksaimniekiem iepirktais graudu apjoms, kas jau šobrīd sasniedzot 9000 tonnu gadā. Palielināsies arī no cūku mēsliem saražotais substrāta apjoms, ar ko nu varēšot nomēslot jau 1500 hektārus. Iedzīvotājus gan šoreiz vairāk par cūku kompleksa paplašināšanās plāniem satrauc LVC piederošā ceļa Suntaži-Madliena 7 kilometrus garais neasfaltētais posms, kas ved gar cūku fermu.

"Es saprotu to, ka uzņēmums to nevar kompensēt. Tas būtu jārisina valsts līmenī, bet ceļš ir drausmīgs un viņš ir jātaisa. Es nezinu - ja kādreiz izveidotu kaut kādu statistiku, cik tas ceļš ir noslogots," pauda Lauberes iedzīvotāja Jūlija. Cūku kompleksa paplašināšanā  tikšot ieguldīti ap 10 miljoniem eiro, bet gar fermu vedošā ceļu noasfaltēšana izmaksātu ap septiņiem miljoniem eiro, kas esot pārāk daudz, pat ja juridiski tas būtu iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti