Agronoms: Ziemāji pašlaik nav apdraudēti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan sniega joprojām nav daudz, ziemāji šobrīd nav apdraudēti, Latvijas Radio atzina Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvis agronoms Oskars Balodis.

Pašlaik sals nav tik liels, lai kaut kādā veidā kaitētu ziemājiem. Graudaugi būtu apdraudēti, ja temperatūra būtu -15 grādi un zemāka. Graudaugiem ziemā nav vēlams kailsals, atkušņi un atkal sals, bet tagad gan „sniegs prasās, būtu vajadzīgs”, atzina Balodis.

Apsekojot laukus, var secināt, ka ziemāji „jūtas labi”, zemnieki izdarījuši visu, lai varētu tikt ārā no finanšu grūtībām ar labām ražām, ieguldīts liels darbs, „lauki nav izcili, bet ir labi”, stāstīja Balodis.

Viņš arī pauda, ka graudkopju finanšu situācija ir sarežģīta, bet, viņaprāt, ne katastrofāla, un „nav tik traki”, lai varētu runāt, ka bez valsts kompensācijām sāksies saimniecību bankroti.  

Jau ziņots, ka graudu cenu samazinājums, ziemāju pārsēšana un papildus kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ Latvijas lauksaimniekiem šogad esot radījušies zaudējumi 220 miljonu eiro apmērā. Tā lēš Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā, aicinot situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību.

Pārtikas kviešu cenas no 2013.gada janvāra līdz šā gada septembrim samazinājušās par 86,30 eiro par vienu graudu tonnu jeb 36,6%. Septembrī ir piedzīvota zemākā pārtikas kviešu cena  - 149,5 eiro par tonnu; 2012.gadā šajā laikā pārtikas kviešu cena sasniedza 520 eiro par tonnu.

Šogad graudaugu ziemāji cieta kailsalā - pēc tam, kad sals nopostīja ziemājus, zemniekiem 30% – 100% lauku nācās pārsēt. Savukārt vasarājus skāra karstais un sausais laiks, kas graudus ir padarījis sīkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti