Dienas ziņas

ES rekomendē ierobežot ieceļošanu no ASV

Dienas ziņas

Latvijā sagaida Aigaru Apini

Šogad slikta kartupeļu un graudaugu raža

Šogad slikta raža kartupeļiem un graudaugiem; to cenas kāpušas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijai neraksturīgie laikapstākļi šogad būtiski ietekmē graudu un kartupeļu ražu. Dažviet lauki  izkaltuši karstajā vasarā, citviet izskaloti jau pavasara lietū, bet tagad rudens laikapstākļi nesuši jaunas problēmas. Pieprasījums nemazinās, un tas novedis pie cenu kāpuma.

"Šobrīd kartupelis ir zelta vērtē. Kopējā raža viennozīmīgi būs mazāka. Ļoti iespējams, ka vēlajām šķirnēm, atkarībā no šķirnes un tā, cik viņa ir jūtīga pret ārējiem faktoriem, arī kvalitātes nebūs. Ja pagājušajā gadā pirka trīs maisus, tad šogad droši vien – divus maisus par to pašu cenu," stāstīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Lietainais pavasaris, ilgstošais karstuma un sausuma periods, kā arī Kolorado vaboļu uzbrukums ir galvenie iemesli, kāpēc šogad liela daļa kartupeļu ir neizmantojami vai neizauguši. Pagaidām izteikti cietuši ir tieši agro šķirņu kartupeļi.

"Par pārtikas kartupeļiem – nu, vēlie vēl aug. Tur nevar, kā saka, pielikt to punktu. Bet ražas noteikti būs zemākas, droši vien ne tikai par 10% zemākas, varbūt pat par 20% šur tur zemākas," norādīja Kraukle.

Tomēr situācija nav viennozīmīga – raža var atšķirties pat vienā saimniecībā. Proti, no viena lauka var iegūt 30 tonnas kartupeļu, savukārt no otra – vien piecas. 

"Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad cenas principā bija 10 centi par kilogramu, tad par laimi šogad vidēji jau cena ir reiz divi.

Šobrīd cena ir apmēram 20 centi bez PVN par kilogramu. Un tā ir vairumtirdzniecības cena.

Piedāvājums ir noteikti mazāks no ražotāju puses, attiecīgi tad tā cena turas tajā reģionā," pastāstīja saimniecības "Jaunievāni" līdzīpašnieks Linards Mucenieks.

Līdzīga situācija novērojama arī graudkopībā – karstā jūlija dēļ graudi nevis nogatavojās, bet gan izkalta uz lauka. Līdz ar to šosezon samazinājusies graudu tilpuma masa. Graudu kulšana vēl turpinās, taču to kvalitāte ir tik zema, ka pārtikai tie nav paredzēti.

“Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Rādītājs neizpildās. Tas nozīmē – varbūt mazāks miltu iznākums no viena grauda. Gan jau pielāgosies. Protams, šobrīd vāktie graudi atbilst tikai lopbarības kvalitātei," stāstīja kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Savukārt iepriekš novāktā raža rada raizes: graudu it kā daudz, bet kvalitāte zemāka.

"Ja nepieciešams ir 780 līdz 800 grami litrā, tas ir tas, ko mēs vēlamies, tad šogad tā karstuma dēļ bija ļoti zema tilpuma masa – no 700 labākā gadījumā līdz 780," norādīja Jansons.

Šogad graudiem cena ir pieaugusi par aptuveni 30%, savukārt rapsim – par 45%.

"Vadāmies no tā, kas notiek biržās. Eiropas biržā cena praktiski ap šo laiku pagājušajā gadā bija 190–195 eiro tonnā, tad šobrīd ir 245–250 eiro tonnā," norādīja Jansons.

Tas, protams, ietekmēs arī gala cenu veikalā maizei, miltiem. Tomēr, kā lēš eksperti, uz vienu maizes klaipu tie būs vien pāris centi, uz smalkmaizītēm jau vairāk centi, bet kopumā dārgāks kļūs viss.

"Visticamāk, pārtika paliks dārgāka, un tas jau pa daļai ir noticis, cik var saprast pēc tām cenām veikalā," norādīja kooperatīva vadītājs.

Cenu kāpumu ietekmēs ne vien raža, bet arī gāzes, elektrības un degvielas cenas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti