Meloņu un arbūzu audzētāju Latvijā kļūst arvien vairāk; lietavās raža gan pabojāta

Meloņu un arbūzu audzēšana Latvijā joprojām ir netradicionāla nodarbošanās, bet audzētāju kļūst aizvien vairāk. Arī pieprasījums pēc vietējās produkcijas ir liels. Tiesa, kādā Mārupes novada ilggadējā meloņu un arbūzu saimniecībā lietavu dēļ raža šogad ir krietni mazāka par plānoto.

Meloņu un arbūzu audzēšana Latvijā joprojām ir netradicionāla nodarbošanās, bet audzētāju kļūst aizvien vairāk
00:00 / 03:09
Lejuplādēt

Meloņu un arbūzu audzētājs Andrejs Kondratjuks atklāja, ka nedz salnas, nedz arī krusa šo saimniecību neskāra, taču tieši meloņu vagās lielākā daļa meloņu uz lauka sapuvušas. Saimnieks lēš, ka šovasar ievākt izdosies vien ap 20% no plānotā. 

"Principā, ja mēs parasti uz tirgu vedām melones mēnesi un pērn pat uz bāzi bija iespēja aizvest, kas tālāk nogādā veikalos, tad

šogad tirgū vedām melones knapi divas nedēļas un uz bāzi vispār nevedām. Ļoti maz," sacīja Kondratjuks.

Tad, kad melones bijušas jau tuvu gatavības pakāpei, sācies lietus un augšana apstājusies, melonēm līdz galam nenogatavojoties, pastāstīja audzētājs. "Pēc tam uznāca saulīte, melones smuki nogatavojās, un atkal uznāca lieti, un viss – viņas bojājās, un lapsenes uzreiz iekšā. Melones miza tīklojas. Notīklojoties ūdens uzkrājas vairāk, jo tas nenotek tā, kā tas notiek arbūzam," skaidroja Kondratjuks.

Astoņu gadu laikā šis varētu būt otrais gads, kad saimniecība saskārusies ar ražas zaudējumiem. Tomēr ar to esot jārēķinās. "Šogad es zaudēju, jā, bet labi, ka man ir pensija, ko pielikt klāt, lai varētu turpināt," sacīja audzētājs.

Arī arbūzu vagās raža mazāka, nekā gaidīts – ap 50%. Tomēr atšķirībā no melonēm tie arbūzi, kas nogatavojušies, uz lauka tik ļoti nebojājas.

Kondratjuks to izskaidrot nevarēja: "Es nemāku pateikt, kāpēc, bet tas ir visiem arbūzu audzētājiem, ka raža tomēr īsti neapputeksnējās, neaizmetās un stādi izkrita. Jā, tas arī mīnusā, bet [no izaugušajiem] praktiski nav norakstāmu arbūzu. Ir tās agrās šķirnes, kas pūst uz lauka, jo tām ir ļoti plāna miziņa, bet pārējie ļoti labi aug."

Lielākoties izaudzēto saimniecībā izpērk uz vietas, bet arī tirgū pieprasījums pēc vietējām melonēm un arbūziem šobrīd ir liels.

Meloņu un arbūzu audzēšana Latvijā joprojām ir nišas nodarbošanās, bet par eksotisku to gan vairs nevar saukt, jo audzētāju kļūst aizvien vairāk, secina Kondratjuks:

"Nu jau Latvijā ir daudz, un ne tikai mazo audzētāju, bet arī to, kas audzē tirgošanai. Viņiem ir jāattīstās vēl vairāk, un Latvijas tirgus ir jāpiepilda ar Latvijā audzētiem produktiem. Jābūt tāpat kā vietējiem gurķiem un tomātiem – tirgū pilns, un tu vari izvēlēties. Bet ir jārēķinās ar mūsu laika apstākļiem un, ja tu tiem seko regulāri un liec tuneļus un plēves, tad arī rezultātu var panākt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti